Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Kemian Nobel-palkinnon saavat molekyylien rakentamisessa käytettävän työkalun kehittäjät – toiseen voittajaan ei saatu heti yhteyttä

Kemian Nobel-palkinnon saavat tänä vuonna Benjamin List ja David MacMillan asymmetrisen organokatalyysin kehittämisestä.

Kyseessä on työkalu, jota käytetään molekyylien rakentamisessa. List (s. 1968) ja MacMillan (s. 1968) kehittivät menetelmän erillään toisistaan vuonna 2000.

Nobel-komitean mukaan työkalulla on ollut suuri vaikutus lääkkeiden kehitykseen ja se on tehnyt kemiasta vihreämpää.

Saksalainen List ja skotlantilaissyntyinen, Yhdysvalloissa työskentelevä MacMillan jakavat noin miljoonan euron arvoisen palkinnon.

List osallistui palkinnonjulkistuksen tiedotustilaisuuteen etäyhteydellä. Hän sanoi Nobel-palkinnon olevan suuri kunnia. List kertoi, ettei ollut lainkaan osannut odottaa palkintoa.

Kemian Nobel-palkinnon myöntää Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia. Tiedeakatemian pääsihteeri Göran Hansson kertoi tiedotustilaisuudessa, ettei MacMillania saatu tavoitettua ennen palkinnon julkistusta. Hanssonin mukaan MacMillanille on kerrottu asiasta sähköpostitse ja puhelinvastaajaan jätetyllä viestillä.

MacMillan kommentoi palkintoaan myöhemmin Princetonin yliopiston tiedotteessa .

– Olen shokissa, pökerryksissä ja ylitsepursuavan iloinen. Sain joitakin viestejä ihmisiltä Ruotsista tänä aamuna erittäin aikaisin ja luulin, että he pilailivat kanssani, joten menin takaisin nukkumaan, MacMillan sanoi.

Puhelimeen tulvineet viestit ja puhelut saivat kuitenkin miehen hereille ja tajuamaan, että kyse ei ollut pilasta.

"Yhtä yksinkertainen kuin se on nerokas"

Katalyytit ovat Nobel-komitean mukaan olennaisia työkaluja kemisteille. Monet tutkimusalat ja teollisuudenalat ovat riippuvaisia kemistien kyvystä rakentaa tietynlaisia molekyylejä, ja tähän työhön tarvitaan katalyyttejä, tiedotteessa kuvaillaan.

Tutkijat uskoivat pitkään, että katalyyttejä on vain kahta tyyppiä: metalleja ja entsyymejä. MacMillan ja List kehittivät kolmannen katalyysityypin, joka perustuu pienille orgaanisille molekyyleille.

– Tämä katalyysin periaate on yhtä yksinkertainen kuin se on nerokas. Monet ovat ihmetelleet, miksi emme keksineet sitä aikaisemmin, sanoo kemian Nobel-komitean puheenjohtaja Johan Åqvist tiedotteessa.

Nobel-komitean mukaan organokatalyysi on kehittynyt huimaa vauhtia vuoden 2000 jälkeen.

List ja MacMillan ovat komitean mukaan osoittaneet, että orgaanisia katalyyttejä voidaan käyttää monenlaisissa kemiallisissa reaktioissa. Näiden reaktioiden avulla voidaan nyt tehokkaammin kehittää esimerkiksi uusia lääkkeitä tai aurinkokennoissa käytettäviä molekyylejä, komitea kuvailee.

Mrna-teknologia jäi ilman Nobeleita

Ennakkoarvioissa kemian palkinnon mahdolliseksi voittajaksi veikkailtiin koronarokotteissa käytettävän mrna-teknologian kehittäjiä.

Pandemiaan kytkeytyvää teknologiaa uumoiltiin aiemmin myös lääketieteen palkinnon saajaksi. Lääketieteen Nobel myönnettiin kuitenkin lämpötila- ja kosketusreseptorien tutkijoille.

Nobel-viikko alkoi maanantaina lääketieteen palkinnon saajan julkistamisella. Tiistaina kerrottiin, että fysiikan Nobel-palkinto menee ilmastomallien ja satunnaisilta vaikuttavien ilmiöiden tutkijoille.

Kirjallisuuspalkinnon vuoro on torstaina, ja perjantaina Oslossa paljastetaan Nobelin rauhanpalkinnon saaja. Taloustiede päättää Nobel-palkintojulkistusten sarjan ensi viikon maanantaina.

Viime vuonna palkittiin geenisakset

Viime vuonna Nobelin kemian palkinnon saivat ranskalainen Emmanuelle Charpentier ja yhdysvaltalainen Jennifer Doudna geenimuokkauksen kehittämisestä. Tutkijat kehittivät geenisaksiksi (CRISPR/Cas9) kutsutun menetelmän, jonka avulla ihmisten, eläinten tai kasvien perimää on mahdollista muuttaa hyvin tarkasti lisäämällä tai poistamalla siitä jaksoja.

Vuonna 2019 palkinto myönnettiin litiumioniakun kehittäjille. Sen saivat yhdysvaltalainen John B. Goodenough, brittiläinen M. Stanley Whittingham ja japanilainen Akira Yoshino.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP