Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Nyt on alkamassa hirvikolarien sesonkiaika – Törmäyksestä isoon eläimeen keskimäärin 3 350 euron korjauskulut, näin vähennät kolarien riskiä

Syksy on todellista hirvikolariaikaa. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan loka–joulukuussa tapahtuu lähes 40 prosenttia koko vuoden eläintörmäysvahingoista. Eniten eläinkolareita sattuu marraskuussa.

Pimenevät syysillat, ravinnon määrän väheneminen ja metsästyskauden alkaminen nostavat riskiä kolaroida liikenteessä esimerkiksi hirvien, porojen ja peurojen kanssa. Metsästyskausi alkaa Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla 2. lokakuuta ja muualla maassa viikkoa myöhemmin. Metsästyskausi kestää 15. tammikuuta saakka.

Iltahämärällä ja yöllä ajaessa kannattaa olla erityisen varovainen.

– Noin joka kolmas eläintörmäysvahinko tapahtuu iltakymmenen ja aamukuuden välillä, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander kertoo yrityksen tiedotteessa.

Pohjola Vakuutuksen mukaan keskimääräinen ajoneuvovaurion korjauskustannus eläintörmäysvahingossa on noin 3 350 euroa. Tämä on lähes 40 prosenttia enemmän kuin tavallisessa törmäysvahingossa. Noin joka kahdennessakymmenennessä hirvi-, peura-, kauris- ja porokolarissa myös auton kuljettaja tai matkustajia loukkaantuu.

Kolareita voi välttää ajamalla mieluiten valoisaan aikaan. Auton rattiin kannattaa lähteä levänneenä. Ajonopeutta kannattaa laskea hirvivaara-alueilla tai silloin, jos metsästäjiä näkyy lähettyvillä. Sopiva tilannenopeus ja ajonopeuden laskeminen antaa kuljettajalle enemmän aikaa reagoida äkilliseen tilanteeseen ja törmäyksen sattuessa lieventää vammoja.

Pimeällä kannattaa käyttää kaukovaloja mahdollisimman paljon.

Jos hirvi juoksee tiellä, kannattaa yrittää väistää se takapuolelta. Hirven etuosa on painavampi ja aiheuttaa enemmän vahinkoa. Tien yli lähtiessään hirvi yleensä jatkaa matkaa suoraan eteenpäin.

Pohjois-Suomessa liikuttaessa puhelimeen voi ladata Porokello-sovelluksen, joka varoittaa alueella havaituista poroista.

Autoon asennettavat tutkan ja lämpökameran yhdistelmät auttavat havaitsemaan eläimen pimeässä myös ajovalojen ulkopuolella, Pohjola Vakuutuksen tiedotteessa kerrotaan.,

Jos autoilija törmää hirveen, pitää muuta liikennettä varoittaa varoituskolmion ja hätävilkkujen avulla. Törmäyksestä hirvieläimen kanssa tulee ilmoittaa hätäkeskukseen, vaikka ihmisiä ei olisi loukkaantunut.