Sudanin siirtymäajan hallitus kertoo kukistaneensa tiistaina vallankaappausyrityksen. Hallituksen mukaan kaappausyrityksen takana oli vuonna 2019 syrjäytetyn diktaattorin Omar al-Bashirin tukijoita.
Sudanin pääministeri Abdalla Hamdok kertoi tv-puheessa, että vallankaappausta yrittäneet olivat sulkeneet keskeisiä teitä ja satamia. Muutamissa kaupungeissa puhkesi vallankaappausyritystä vastustaneita mielenosoituksia.
– Tämä on viimeisin osoitus kansallisesta kriisistä, Hamdok sanoi viitaten Sudanin haparoivaan siirtymään kohti demokratiaa.
Informaatioministeri Hamza Baloul kertoi myöhemmin, että vallankaappausyritystä johtaneet sotilaat ja siviilit on pidätetty. Armeijan mukaan suurin osa mukana olleista on pidätetty, mukaan lukien 11 upseeria.
– Armeija otti takaisin hallintaan ne paikat, jotka he yrittivät kaapata, armeija kertoi tiedotteessaan.
Sudanin armeijan komentaja ja maata johtavan siirtymäajan neuvoston johtaja Abdel Fattah al-Burhan totesi, että onnistuessaan vallankaappauksella olisi ollut tuhoisat vaikutukset armeijan ja Sudanin yhtenäisyydelle.
Puolisotilaallisten joukkojen vaikutusvaltainen johtaja Mohamed Hamdan Daglo puolestaan sanoi puheessa joukoilleen, etteivät he salli vallankaappausta.
– Haluamme todellisen demokraattisen siirtymän vapaiden vaalien kautta, ei niin kuin ennen vanhaan, hän sanoi.
Siirtymä demokratiaan pahasti kesken
Ulkovallat, muun muassa Britannia, Yhdysvallat ja Norja, tuomitsivat vallankaappausyrityksen. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kehotti kaikkia osapuolia pysymään sitoutuneina demokratiaan siirtymiseen.
Sudanissa on ollut meneillään siirtymä demokratiaan siitä lähtien, kun armeija syrjäytti maata kolme vuosikymmentä johtaneen Bashirin keväällä 2019 laajojen mielenosoitusten päätteeksi. Bashir istuu vankilassa pääkaupunki Khartumissa ja odottaa oikeudenkäyntiä vuoden 1989 vallankaappauksestaan. Häntä saattaa odottaa myös oikeudenkäynti Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa Haagissa liittyen Darfurissa tehtyihin sotarikoksiin.
44 miljoonan asukkaan maata johtaa siirtymäajan neuvosto, jossa on sekä siviilijäseniä että armeijan edustajia. Siirtymäajan jälkeen Sudanista olisi tarkoitus tulla kokonaan siviilien johtama demokratia.
Syvät erimielisyydet siirtymäajan neuvoston ja myös armeijan sisällä sekä vakavat taloudelliset ongelmat ovat kuitenkin herättäneet pelkoja siitä, että hauras väliaikaishallitus ei onnistu tehtävässään. Vallankaappausyritys kielii siitä, että armeijassa ja turvallisuusjoukoissa on yhä paljon Bashirin ja syrjäytetyn hallinnon kannattajia.
Siirtymäajan neuvosto ei myöskään ole vielä saanut luoduksi lainsäädäntöelintä, mikä kuuluisi sen tehtäviin.
---
Korjattu klo 22.21: Kansainvälinen rikostuomioistuin sijaitsee Haagissa.