Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Evakuoitiinko Afganistanista Suomeen terroristeja? Pekka Haavisto: "Suojelupoliisi on ollut mukana"

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on joutunut selittämään Afganistan-evakuointeja kansanedustajalle. Perussuomalaisten Minna Reijonen tivasi Haavistolta kirjallisessa kysymyksessään, "miten ja kuinka tarkkaan varmistettiin Afganistanin evakuoinneissa, ettei evakuointilentojen yhteydessä Suomeen ole tullut tai ole myöhemmin tulossa henkilöitä, joilla on yhteyksiä terroristijärjestöihin tai jotka ovat osallisena terroristisessa toiminnassa?".

Suomi evakuoi Afganistanista kaikkiaan 414 henkilöä 16.-28. elokuuta. Evakuoitavista oli Haaviston mukaan välitetty tiedot Suomen viranomaisille ennen heidän saapumistaan Suomeen.

Evakuoitujen joukossa oli Suomeen humanitaarisin perustein siirrettäviä henkilöitä, konsuliavustuksen piiriin kuuluvia Suomen kansalaisia ja pysyvän oleskeluluvan haltijoita sekä näiden seurassa olleita perheenjäseniä.

Lisäksi yksittäisiä henkilöitä evakuoitiin heitä uhkaavan välittömän hengenvaaran vuoksi tai lapsen elintärkeään etuun perustuen.

– Suojelupoliisi on ollut mukana viranomaisyhteistyössä valmistelemassa toimenpiteitä, jotka koskevat Afganistanista Suomeen evakuoitavia ihmisiä. Suojelupoliisi ei omassa tarkastelussaan nähnyt estettä valtioneuvoston päätösten piirissä olleiden henkilöiden evakuoinnille Suomeen, Haaviston vastaa Reijoselle.