Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Sukupuoliroolit kääntyvät, kun Ingmar Bergman päivittyy HBO-sarjassa tähän aikaan

Ingmar Bergmanin kirjoittama ja ohjaama Kohtauksia eräästä avioliitosta oli 1970-luvulla tapaus. Myös tiivistettynä elokuvana esitetty televisiosarja kertoi parisuhteesta ja erosta Bergmanin omista kokemuksista ammentaen.

Bergmanin teoksesta on tehty monta tulkintaa. Suomessa se on nähty näyttämöllä muun muassa Kansallisteatterissa ja Kom-teatterissa. Nyt vuorossa on amerikkalainen draamasarja. Nimeä Scenes of a Marriage ei ole HBO:n suoratoistopalvelussa suomennettu.

Tapahtumien siirtyminen Tukholmasta nykyajan Bostoniin ei ole ainoa muutos. Hagai Levin viisiosaisessa, alkuperäisen tapaan hyvin dialogivetoisessa tulkinnassa sukupuoliroolit vaihtavat paikkaa. Nainen (Jessica Chastain) tekee pitkää päivää ja uraa, professorimies (Oscar Isaac) on enemmän pariskunnan pienen lapsen kanssa.

– Alkuperäinen teos kasvoi taakaksi, Levi kertoo etäyhteydellä Tel Avivista.

– Käsikirjoitusvaiheessa minun piti lopulta saada itseni uskomaan Bergmanin alkuperäisen olevan roskaa, jotta sain itsekritiikiltäni vapauden omaan tulkintaani.

Hänellä oli kuitenkin arvovaltaista tukea. Ingmar Bergmanin poika Daniel nimenomaan pyysi Levin tekemään amerikkalaistuotantoa.

Levi oli omukana kehittämässä israelilaista sarjaa BeTipul, jonka amerikkalaisversio Terapiassa oli suuri menestys.

– Siinäkin oli kaksi näyttelijää, jotka puhuvat keskenään. Ohjasin sarjaa yli 30 jaksoa.

Yhdysvalloissa hän on kirjoittanut ja tuottanut myös sarjaa The Affair, josta hän sai Golden Globe -palkinnon.

Ero on aina vaikea

Uuden tulkinnan inspiraationa oli Bergmanin teoksen ohella Eva Illouzin kirja The End of Love, joka käsittelee eroamisen kipeyttä.

– Illouzin mukaan kulttuurissamme on myytti, että avioero tekee onnelliseksi ja vapaaksi, jos liitto on ollut vaikea, Levi sanoo.

– Tosiasiassa ero on melkein aina traumaattinen, silloinkin kun se on tarpeellinen.

Alkuperäisen sarjan on väitetty aiheuttaneen piikin Ruotsin avioerotilastoissa ensiesityksensä aikaan 1973.

– Nykyään 30–40 prosenttia avioliitoista päätyy eroon. Siihen aikaan teema oli vielä vähän tabu, Levi sanoo.

Myös tunnepuhe oli 1970-luvun alussa vielä harvinaista. Bergman saavutti jotain tunnistettavaa näyttämällä, kuinka vaikeaa kulissien takana saattoi olla. Bergmanin asetelmat, joita alkuperäisessä sarjassa tulkitsivat hänen ex-puolisonsa Liv Ullmann ja Erland Josephson, olivat ajalleen tyypillisiä.

– En kykene samastumaan Bergmanin hahmoihin, eikä hän sitä pyytänytkään yleisöltä. Hänen teoksensa oli tunnustuksellinen, Levi sanoo.

– Mies oli kusipää ja nainen hänestä riippuvainen. Valtasuhteen kääntäminen teki hahmoista tässä ajassa särmikkäämpiä.

Ullman hyväksyi sarjan

Liv Ullman näytteli Josephsonin kanssa myös Bergmanin viimeisessä elokuvassa Saraband. Se jatkoi Kohtauksia eräästä avioliitosta -hahmojen tarinaa. Ullman on antanut siunauksensa uudelle tulkinnalle.

Ehkä uuden sarjan hyväksymistä helpottaa Levin tapa aloittaa se. Alkuminuuteilla neljäs seinä rikotaan: näyttelijät Chastain ja Isaac nähdään saapumassa kulisseihin. Pandemiatodellisuudesta muistuttavat kuvausryhmän maskit. Ratkaisu hätkähdyttää, mutta siitä eteenpäin päänäyttelijät ovat roolihahmoissaan aivan perinteiseen tapaan.

– Tämä ei ole täysin realistinen sarja. Emme kerro juuri tästä parista tässä kaupungissa, vaan tarina on abstrakti, Levi sanoo.

– Halusin myös ilmoittaa, että tämä on adaptaatio. Olen velkaa Bergmanille. Siksi tuntui oikealta ensin rikkoa illuusio ja sitten rakentaa sitä.