Suomi lahjoittaa 3,65 miljoonaa annosta käyttämättömäksi jääneitä koronarokotteita kehittyviin maihin EU-yhteistyön kautta, kertoo ulkoministeriö.
Ulkoministeriön muistion mukaan lahjoitettavista rokotteista 3 miljoonaa on Astra Zenecan ja 650 000 Johnson & Johnsonin rokotteita.
Huhtikuun lopussa Suomi päätti keskeyttää tilapäisesti Astra Zenecan valmisteen toimittamisen Suomeen. Toukokuussa Suomi päätti keskeyttää Johnson & Johnsonin rokotteiden toimittamisen Suomeen, eikä valmistetta ole toistaiseksi otettu Suomessa ollenkaan käyttöön.
Rokotteita tarjotaan matalan ja keskimääräisen tulotason valtioille.
Mikäli rokotteita ei lahjoitettaisi eteenpäin niitä tarvitseville maille, nämä Suomen ennakkoon ostamat rokotteet jäisivät kokonaan käyttämättä.
Rokotteiden arvo on 10 miljoonaa euroa, joten lahjoitukselle tarvittiin valtioneuvoston suostumus.
Lahjoituksen kustannusvaikutuksen arvioidaan olevan valtiolle neutraali tai lähes neutraali.
Suomi hankkii rokotteensa EU:n yhteisinä ennakko-ostoina. Koska pandemian alussa ei ollut tiedossa, mitkä rokotteet saavat myyntiluvan, Suomi varasi itselleen oman tarpeensa ylittävän määrän rokotteita.
Suomi on sitoutunut ostamaan varaamansa rokotteet, joten ilman lahjoituksia Suomen maksamia rokotteita jäisi käyttämättä.
Lahjoitus ei vaikuta rokotusten etenemiseen Suomessa
Ulkoministeriön mukaan rokotteiden lahjoittaminen ei hidasta rokotusten etenemistä Suomessa. Lahjoitusten aloittaminen tulee ajankohtaiseksi syksyn aikana.
Suomi on liittynyt Covax-rokoteyhteistyömekanismiin, jonka tavoitteena on nopeuttaa koronarokotteiden kehittämistä, laajamittaista hankintaa ja yhdenvertaista jakelua maailmanlaajuisesti. Covaxin tavoitteena on jakaa rokotteita matalan ja keskimääräisen tulotason maille vuoden loppuun mennessä niin paljon, että niiden väestöstä voitaisiin rokottaa 30 prosenttia.
Suomi tavoittelee 80 prosentin rokotuskattavuutta lokakuun loppuun mennessä.
Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan EU:n on tarkoitus lahjoittaa yli 200 miljoonaa rokoteannosta vuoden loppuun mennessä. Jäsenvaltiot päättävät itse rokotelahjoitusten määrästä ja ajoituksesta.