Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taleban kieltää iskulauseet ja mielenosoitukset, joilla ei ole virallista hyväksyntää

Afganistanissa valtaan noussut äärijärjestö Taleban on kieltänyt iskulauseet ja mielenosoitukset, joilla ei ole virallista hyväksyntää. Brittilehti Guardianin mukaan maan sisäministeriöstä varoitettiin, että luvattomista mielenosoituksista on luvassa ankarat lainmukaiset seuraukset.

Kiellon vaikutus näkyi heti torstaina, kun muutamia pääkaupunki Kabuliin suunniteltuja mielenosoituksia peruttiin. Pakistanin suurlähetystön edustalle kaavailtu protesti peruttiin sen järjestäjän mukaan Talebanin asettaman kiellon takia. Toisesta Kabuliin suunnitellusta mielenosoituksesta ei näkynyt merkkejä paikalla, jolla se oli tarkoitus pitää.

Torstaina Kabulin kaduilla oli uutistoimisto AFP:n toimittajien mukaan näkyvästi enemmän Talebanin aseistettuja taistelijoita vartiossa.

Mielenosoituksista kertoneita toimittajia pahoinpideltiin

Eri puolilla maata on viime päivinä järjestetty joitakin mielenosoituksia. Kymmenet naiset osoittivat eilen mieltään uutta hallintoa vastaan Kabulissa ja Badakhshanin maakunnassa. Mielenosoittajat kritisoivat sitä, että uudessa hallituksessa ei ole yhtäkään naisministeriä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi, että paikallismedian mukaan joitakin naisia pahoinpideltiin ennen mielenosoitusten hajottamista.

Afganistania seuraava paikallinen Kabul Now -verkkolehti kertoi eilen Twitterissä, että sen toimittajia oli pidätetty ja pahoinpidelty, koska nämä olivat olleet seuraamassa protesteja Kabulissa. Toimittajat vapautettiin myöhemmin.

Taleban varoitti keskiviikkona kansalaisia olemaan osallistumasta protesteihin ja kehotti myös journalisteja olemaan raportoimatta niistä.

Käytännössä kaikki uuden hallinnon ministerit edustavat Talebanin vaikutusvaltaisimpia jäseniä, osa sen väkivaltaisinta Haqqani-verkostoa, joka on syyllistynyt useisiin väkivallantekoihin. Joukossa ei ole yhtään naista tai Afganistanin vähemmistöryhmien edustajia.

Yhdysvallat on kertonut olevansa huolissaan Talebanin nimeämästä uudesta hallituksesta. EU:n mukaan väliaikaishallinto ei täyttänyt lupauksia siitä, että hallintoon otettaisiin monipuolisesti mukaan eri ryhmien edustajia.