EU pyytää asettamaan Puolalle sakkoja tuomioistuinkiistan vuoksi – Puola tulkitsee aggression osoitukseksi

Euroopan komissio on pyytänyt EU-tuomioistuinta (ECJ) asettamaan Puolalle päivittäisen sakon siihen asti, kunnes maa peruuttaa EU:n arvostelemat muutokset oikeusjärjestelmäänsä. Komission mielestä Puolan linjaukset uhkaavat maan oikeusjärjestelmän itsenäisyyttä.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen toteaa komission tiedotteessa , että EU:n oikeusjärjestelmien on oltava riippumattomia ja oikeudenmukaisia. Puolan varaoikeusministeri Sebastian Kaleta puolestaan kutsui komission toimia aggressioksi ja lainvastaiseksi hyökkäykseksi.

EU:n tuomioistuin linjasi aiemmin tänä kesänä, että Puolan tuomareita koskevat kurinpitotoimet eivät ole yhteensopivia EU:n perussopimusten kanssa. Puola on perustanut tuomareiden toimintaa valvovan kurinpitoelimen, jonka jäsenet on valittu poliittisin perustein.

Muutoinkin EU:n kanssa lakiasioista kiistellyt Puolan konservatiivihallitus vastasi komissiolle elokuussa kirjeitse ja lupasi toimia. Tiistaina EU:n viranomaiset kuitenkin huomauttivat, että kurinpitotoimia on edelleen jatkettu.

Komissio ei ottanut kantaa siihen, minkä suuruisia sakkoja se vaatii.

Puolan euroskeptisen hallituksen on syytetty pyrkivän saamaan tuomarikunta täytettyä Laki ja oikeus -puolueen tukijoilla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut