Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Hallitus on satsaamassa biokaasuun, MT-kysely: Valtion velkaantumista nykymenolla pidetään liiallisena varsinkin keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten riveissä, Pelastakaa Lapset: Koulutus romahduksen partaalla useissa maailman maissa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

THL:n selvitys: Lakiin sidotun vanhuspalveluiden henkilöstömitoituksen alittaa 10 prosenttia ympärivuorokautisista yksiköistä, osa ei pääse edes edellisen vuoden velvoitteeseen

Vanhuspalveluissa ei täytetä edelleenkään lain velvoittamaa ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoitusta, ja ensi vuonna voimaan tulevan uuden mitoituksen alittaa tällä hetkellä noin 40 prosenttia yksiköistä.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tuoreen selvityksen mukaan tämän vuoden toukokuussa vanhuspalvelujen lakisääteisen mitoituksen alitti 10 prosenttia ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköistä.

Ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä 158 alitti lakisääteisen mitoituksen, joka oli seuranta-aikana 0,55 työntekijää asiakasta kohti. Osa yksiköistä ei ollut vielä toukokuussa saavuttanut edes vuoden 2020 mitoitusrajaa, joka oli 0,5. Näitä yksikköjä oli 53.

Hallitus on satsaamassa biokaasuun, vaikka se on ajautumassa sivuraiteelle henkilöautojen polttoaineena

Hallitus on ilmoittanut haluavansa vauhdittaa biokaasun käyttöä liikenteessä. Kaasuautot toimivat kuitenkin polttomoottoreilla, ja moni henkilöautojen valmistaja aikoo luopua polttomoottoreista kokonaan 2030-luvulla.

Muutos on menossa hyvin vahvasti sähköautojen suuntaan, arvioi uudistuvan liikenteen professori Heikki Liimatainen Tampereen yliopistosta. Biokaasun asemaa heikentävät hänen mukaansa uusien autojen päästönormit.

Tutkimuspäällikkö Erika Winquist Luonnonvarakeskuksesta kuitenkin sanoo, että polttomoottoreille olisi viisasta antaa aikalisä. Hänen mukaansa täysin sähköiseen autoiluun tulisi siirtyä vasta sitten, kun sähköntuotanto perustuu riittävästi uusiutuvalle energialle.

MT-kysely: Valtion velkaantumista nykymenolla pidetään liiallisena varsinkin keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten riveissä

Nykymenolla Suomi velkaantuu liikaa varsinkin perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan kannattajien mielestä. Tämä selviää Maaseudun Tulevaisuuden kyselystä.

Perussuomalaisten kannattajista samaa mieltä vastaajista oli yli 90, kokoomuksen kannattajista vajaa 90 ja keskustan kannattajista alle 80 prosenttia vastaajista.

Kantar TNS Agri teki kyselytutkimuksen 20.–26. elokuuta. Siihen vastasi 1 096 satunnaisotannalla valittua suomalaista. Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Osaotosten tulokset ovat suuntaa-antavia.

Henkilö pääsi Finnairin koneeseen Tukholmassa ilman matkustusasiakirjaa - koneen lähtö Tukholmasta Helsinkiin viivästyi

Finnairin eilinen lento AY820 Tukholman Arlandan lentokentältä Helsinkiin myöhästyi noin tunnilla, kun lentokoneeseen saapui ylimääräinen matkustaja ilman matkustusasiakirjoja.

Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist vahvisti tapahtuman STT:lle. Tallqvistin mukaan henkilöllä ei ollut matkustusasiakirjaa, minkä vuoksi tämä poistettiin koneesta ja koneessa tehtiin tarkastus. Kun kaikki oli todettu olevan kunnossa, kone pääsi lähtemään.

Finnairilta ei osattu kertoa, miten henkilö oli päässyt lentokoneeseen ilman matkustusasiakirjaa.

Arlandan lentokentän viestinnän mukaan tapahtuman tutkinta on siirtynyt poliisille.

Pelastakaa Lapset: Koulutus romahduksen partaalla useissa maailman maissa

Satojen miljoonien lasten koulutus on erittäin suuressa vaarassa romahtaa neljäsosassa maailman maista, varoittaa Pelastakaa Lapset -kansalaisjärjestö raportissaan.

Koulunkäynti on järjestön mukaan vakavasti uhattuna ainakin 48 valtiossa. Miljoonat lapset eivät pääse lähiopetukseen koronapandemiaan liittyvien rajoitusten ja taloudellisten vaikutusten sekä koulutukseen kohdistuvien hyökkäysten takia.

Koulutusjärjestelmät ovat vakavan uhan alla Kongon demokraattisessa tasavallassa, Nigeriassa, Somaliassa, Afganistanissa, Etelä-Sudanissa, Sudanissa, Malissa ja Libyassa. Tilanne on kriittinen myös Syyriassa ja Jemenissä, järjestö kertoo.

Arvostetut lääketieteen lehdet: Ilmastonmuutos vaikuttaa jo ihmisten terveyteen laajasti - ilmastotoimia ei voida viivytellä koronapandemian takia

Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten terveyteen niin paljon, että sen torjunnassa ei voida viivytellä koronapandemian loppumiseen asti, useat arvostetut lääketieteen lehdet varoittavat tänään julkaistussa kirjoituksessaan.

Muun muassa arvostetun lääketieteen lehden Lancetin julkaisemassa tekstissä varoitetaan, että muun muassa iäkkäiden ihmisten kuumuudesta johtuvat kuolemantapaukset ovat lisääntyneet peräti yli 50 prosentilla viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana.

Lisäksi ilmastonmuutos on lisännyt muun muassa nestehukkaa, trooppisia sairauksia ja allergioita. Lisäksi sen vaikutukset maatalouteen ovat vaikeuttaneet aliravitsemuksen torjuntaa. (Lähde: AFP)

Armeija julisti ulkonaliikkumiskiellon Guineaan vallankaappauksen jälkeen

Guineassa Länsi-Afrikassa armeija on kaapannut vallan. Se kertoi uutistoimisto AFP:lle lähettämällään videolla ottaneensa kiinni presidentti Alpha Conden ja hajottaneensa hallituksen. Armeijan mukaan Guinean ilma- ja maarajat on suljettu.

Armeija on julistanut maahan myös ulkonaliikkumiskiellon, joka on voimassa toistaiseksi.

Illemmalla Guinean armeijan komentaja Mamady Doumbouya esiintyi televisiossa maan lippuun kääriytyneenä ja julisti uuden ajan koittaneen.

Conde, 83, aloitti kolmannen virkakautensa vajaa vuosi sitten voitettuaan vilpillisiksi syytetyt presidentinvaalit. Kymmeniä ihmisiä kuoli Condea vastustaneissa protesteissa, ja satoja pidätettiin. (Lähde: AFP)