Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Toimitko taloyhtiösi hallituksessa? Jos yhtiökokous on vielä pitämättä, nyt alkaa olla kiire, muistuttaa Kiinteistöliitto

Jos taloyhtiösi kevään tai kesän yhtiökokous on vielä pitämättä, nyt alkaa tulla jo kiire. Lisäaikaa yhtiökokouksen pitämiselle on enää syyskuun loppuun, muistuttaa Kiinteistöliitto tiedotteessaan.

Koronayhteisöpoikkeuslaki on antanut mahdollisuuden lykätä tämän vuoden yhtiökokousta pidettäväksi syyskuun 2021 loppuun mennessä. Lisäaika on pian päättymässä ja taloyhtiön hallituksen kannattaa kutsua kokous koolle pian, jolle kokousta ole vielä pidetty.

Kiinteistöliiton alkuvuodesta tekemästä kyselystä ilmeni, että viime vuonna moni taloyhtiö myöhästyi määräajasta. Noin joka kolmas taloyhtiö käytti viime vuonna yhtiökokouksille annettua lisäaikaa hyödykseen.

– Kyselymme valossa muistutus lisäajan päättymisen lähestymisestä on siis paikallaan, toteaa Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen liiton tiedotteessa.

Syitä yhtiökokouksen lykkäämiseen ja jopa viivästymiseen on monia. Korona on tuonut tarpeen järjestää yhtiökokous aiemmasta poikkeavalla tavalla. Mahdollisuus etäkokouksen järjestämiseen on helpottanut monia taloyhtiöitä. Toisaalta Kiinteistöliiton mukaan valmiudet etäkokousten pitämiseen vaihtelevat suuresti taloyhtiöiden välillä. Lisäksi aluehallintoviranomaisen keväällä muuttunut tulkinta yhtiökokouksiin liittyvistä koronarajoituksista hämmentää taloyhtiöitä.

– Edelleen kuulemme taloyhtiöistä, jotka rajoittavat kokouksen osallistujamäärää aluehallintoviranomaisen antamien päätösten mukaisesti, Kristel Pynnönen kommentoi Kiinteistöliiton tiedotteessa.

Kuitenkaan aluehallintoviranomaisen uuden tulkinnan mukaan kokousrajoitukset eivät koske asunto-osakeyhtiöitä.

Taloyhtiön toiminnan ja talouden kannalta on tärkeää saada yhtiökokous pidetyksi ja esimerkiksi yhtiön talousarvio hyväksytyksi. Yhtiökokouksessa osakkaat päättävät muun muassa vastikkeiden suuruudesta ja yhtiön hallituksen kokoonpanosta.