Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

MT-kysely: Puolet äänestäjistä ei tiedä, mistä aluevaaleissa päätetään

Ensimmäiset aluevaalit järjestetään 23. tammikuuta. Aluevaaleissa valitaan aluevaltuustot uusille hyvinvointialueille. -Riikka Seppälä Silja-Riikka Seppälä / LEHTIKUVA

STT

Yli puolet äänestäjistä ei tiedä, mistä asioista tammikuun aluevaaleissa valittavat valtuustot päättävät, selviää Maaseudun Tulevaisuuden tekemästä kyselytutkimuksesta.

Helsingin ulkopuolella asuvista vastaajista yli 52 prosenttia ei osannut kyselyssä kertoa, mitkä asiat ovat jatkossa aluevaltuustojen päätäntävallassa. Kolmannes oli tietoinen aluevaltuustojen päätäntävaltaan kuuluvista asioista ja reilu 14 prosenttia ei osannut sanoa.

Ensimmäiset aluevaalit järjestetään 23. tammikuuta. Aluevaaleissa valitaan aluevaltuustot uusille hyvinvointialueille. Aluevaaleja ei järjestetä Helsingissä, koska siellä kaupunki vastaa jatkossakin sosiaali- ja terveyspalveluista.

68 prosenttia aikoo äänestää tammikuussa

Kyselyn mukaan 68 prosenttia Helsingin ulkopuolella asuvista aikoo äänestää aluevaaleissa. Uudellamaalla äänestysinto on muuta maata korkeampaa.

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan kyselyyn vastanneiden koulutustaso vaikutti huomattavasti heidän aluevaalituntemukseensa. Akateemisesti koulutetuista noin 43 prosenttia tiesi, mistä aluevaaleissa päätetään, mutta peruskoulutuksen saaneista vain alle neljännes.

Kyselytutkimukseen vastasi runsaat 1 000 suomalaista satunnaisotannalla.

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut