Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MTV: Liki 90-vuotias mies kävi traktorilla Svinhufvudin sukuhaudan kimppuun Kangasniemellä – silmittömän riehumisen syynä oli kosto

Iäkäs mies turmeli kahdesti Suomen kolmannen presidentin Pehr Evind Svinhufvudin sukuhautaa Etelä-Savon Kangasniemellä. Teot tapahtuivat tammi- ja lokakuussa vuonna 2020. Asiasta kertoo MTV Uutiset.

Ensimmäisessä hyökkäyksessä mies ajoi aidatulle hautapaikalle traktorilla kaataen sukuhautaa ympäröineen aidan. Tämän jälkeen mies kaatoi haudan päähautakiven vetämällä traktorilla kivipaateen kiinnittämäänsä köyttä. Kivipaasi ja sen sivustalla olleet hautakivet vaurioituivat rytäkässä.

Lokakuussa traktorimies palasi pahoissa aikeissa rikospaikalle.

Tällä kertaa iäkäs mies kaatoi traktorin kauhalla sukuhaudan porttipylväät. Myös hautaa ympäröivä aita meni jälleen matalaksi.

Äärimmäisten tekojen syynä oli kosto. Iäkkään miehen tulkinnan mukaan maanomistus hautapaikan alueella oli viety vääryydellä hänen suvultaan ja hautapaikka oli perustettu laittomasti.

Mies myönsi tekonsa, mutta piti toimintaansa oikeutettuna ja kiisti syyllistyneensä rikoksiin.

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1932 syntyneen miehen maaliskuun lopulla neljän ja puolen kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä vahingonteosta, vahingonteosta ja hautarauhan rikkomisesta. Lisäksi mies määrättiin maksamaan noin 17 000 euroa erilaisia vahingon- ja kärsimyskorvauksia.

Miehen katsottiin olleen tekojensa aikaan alentuneesti syyntakeinen.

Tekijä valitti tuomiosta Itä-Suomen hovioikeuteen, joka ei myöntänyt asiassa jatkokäsittelyä.

Svinhufvudin sukuhautaan on haudattu presidentin pojanpoika.