Haavisto: Suurlähetystön paikalta palkattu henkilökunta ja heidän perheenjäsenensä on evakuoitu Afganistanista

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo Twitterissä , että suurlähetystön paikalta palkattu henkilökunta ja heidän perheenjäsenensä on nyt evakuoitu suunnitellusti Afganistanista.

Maanantaina evakuoituihin kuului myös noin 40 henkeä EU-delegaatiosta, Haavisto kertoo tviitissään. Suurin osa evakuoiduista on naisia ja lapsia.

Suomi on evakuoinut ääriliike Talebanin valtaamasta Afganistanista kaikkiaan yli 200 ihmistä. Evakuoinnit jatkuvat edelleen.

Yhteensä Suomi pyrkii evakuoimaan Afganistanista 240 ihmistä. Heistä noin 70 on Suomen kansalaisia tai Suomessa oleskeluluvalla asuvia.

Lisäksi Suomi on luvannut turvaa 170 ihmiselle, jotka ovat olleet Suomen Kabulin-suurlähetystön, EU-edustuston tai sotilasliitto Naton työntekijöitä sekä heidän perheenjäseniään.

"Hyvin suureen enemmistöön" saatu kontakti

Ulkoministeri Haavisto kertoi maanantaina, että ainakin "hyvin suureen enemmistöön" Suomen evakuointilistalla olevista henkilöistä on saatu jonkinlainen kontakti ja heitä on pystytty ohjeistamaan evakuoinnin suhteen.

Suomi ei ole laajentamassa evakuoitavien listaa Suomen suurlähetystön turvallisuudesta vastanneisiin turvamiehiin, sanoi Haavisto maanantaina.

– Emme ole katsoneet mahdolliseksi laajentaa sitä tässä tilanteessa esimerkiksi lähetystön alihankkijoihin tai alihankkijoiden alihankkijoihin, joita on usealla eri sektorilla siellä, Haavisto sanoi.

PS:n Purra torjuu turvamiesten evakuoinnin, Tavio kertoi myönteisemmästä suhtautumisesta

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei kannata sitä, että Suomeen evakuoitavien afganistanilaisten joukkoon sisällytettäisiin myös Suomen suurlähetystöä Afganistanissa vartioineita turvamiehiä.

Purran mukaan evakuoitavien afganistanilaisten määrää ei tulisi nostaa nykyisestä 170:stä.

– Emme ole valmiita nostamaan kiintiötä, Purra sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Torniossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Purra sanoi olevansa huolissaan siitä, että Afganistanista evakuoitavien suhteen käytössä olisi "avoin shekki", jonka myötä evakuoitavien määrää voidaan kasvattaa.

Perussuomalaisten kanta asiaan ei ollut kuitenkaan aivan yksiselitteinen, sillä puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi aiemmin, että perussuomalaiset suhtautuivat eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa myönteisesti turvamiesten evakuointiin.

– Nimenomaan näiden turvamiesten tai vartijoina toimineiden osalta perussuomalaiset katsoivat, että siinä olisi ollut vastaavat perustelut ottaa heitä Suomeen, kuin oli näitä muitakin, Tavio sanoi viitaten Suomelle, EU:lle tai sotilasliitto Natolle työskennelleisiin afganistanilaisiin.

Tavion mukaan olisi syytä pohtia sitä, että Suomeen nyt evakuoitavat afganistanilaiset laskettaisiin Suomen pakolaiskiintiöön.

Evakuointiajan pidennystä on toivottu

Evakuointien takaraja on elokuun loppu, jolloin yhdysvaltalaisjoukkojen on määrä vetäytyä Afganistanista.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bideniin kohdistuu kansainvälistä painetta pidentää evakuointiaikaa. Jatkoaikaa evakuoinneille toivovat muun muassa Britannia, Ranska ja Saksa sekä useat kansalaisjärjestöt.

Taleban on kuitenkin varoittanut "seurauksista", jos Yhdysvallat ja sen liittolaiset pidentävät läsnäoloaan Afganistanissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut