Viron presidenttikuviot voivat selkeytyä, kansallismuseon johtaja Alar Karis vahvoilla

Virossa kansallismuseon johtaja Alar Karis on noussut veikkauksissa Viron seuraavaksi presidentiksi. Asiasta käytiin Viron yleisradion mukaan mahdollisesti ratkaisevia keskusteluja maanantaina, kun sosiaalidemokraattien ja Isänmaa-puolueen parlamenttiryhmät tapasivat Karisin.

Kumman tahansa puolueen tuki riittäisi valinnan tekevässä parlamentissa, riigikogussa. Näin siksi, että hallituksessa olevat reformipuolue ja keskustapuolue ovat jo aiemmin asettuneet Karisin tueksi. Valituksi tulemiseen tarvitaan 68 ääntä.

Sosiaalidemokraattien johtaja Indrek Saar sanoi tapaamisen jälkeen puolueen haluavan vielä pohtia mahdollista tukeaan Karisille ja ilmoittavan siitä lähipäivinä. Isänmaan varapuheenjohtaja ja entinen ulkoministeri Urmas Reinsalu sanoi puolestaan ennen tapaamista pitävänsä Karisia varteenotettavana presidenttiehdokkaana.

Riigikogun on määrä äänestää presidentistä viikon kuluttua maanantaina. Jos valinta ei onnistu, päätös siirtyy riigikogun ja kuntien valitsijamiehille.

Presidentin virkakausi on Virossa viisi vuotta. Nykyinen presidentti Kersti Kaljulaid voisi asettua ehdolle myös toiselle kaudelle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut