Suomen päätös lähettää sotilaita Afganistaniin suojaamaan evakuointeja oli perjantaina iltapäivällä viimeisiä sinettejä vaille valmis.
Kesän istuntotauolta töihin hälytetty eduskunta ilmaisi vahvan tahtonsa lähettää suomalaissotilaita kiireellisesti Afganistaniin. Eduskunta käsitteli asiaa valtioneuvoston antaman selonteon pohjalta.
Lopullinen lähtölupa oli loppuiltapäivästä enää kiinni hallituksesta ja presidentistä. Valtioneuvoston istunto asian tiimoilta oli tarkoitus pitää iltakuudelta, minkä jälkeen presidentti Sauli Niinistön oli tarkoitus lyödä asia lukkoon presidentin esittelyssä.
Sotilaiden on tarkoitus auttaa Kabulissa evakuointioperaatiota suorittavaa ulkoministeriön avustustiimiä. Pyrkimyksenä oli, että joukot pääsisivät lähtemään vielä illan aikana.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi eduskunnassa perjantaina, että operaation valmistelut ovat käynnissä ja joukot lähtevät heti, kun presidentti päättää.
STT:lle luonnehdittiin eduskunnassa, että "sotilaat käytännössä istuvat jo koneessa".
Lainsäädäntö sai kritiikkiä
Kansanedustajat olivat eduskunnassa kuulluissa puheenvuoroissa samanmielisiä siitä, että Afganistanin tilanne ja nyt tehtävät toimet vaativat myöhemmin vielä paljon keskustelua, mutta tässä tilanteessa on tärkeintä, että humanitäärinen operaatio saadaan nyt nopeasti käyntiin.
Kansanedustajat kritisoivat kuitenkin Suomen lainsäädäntöä, johon tällaista tilannetta ei ole tarkkaan kirjattu. Monessa puheenvuorossa nousi esiin, että lainsäädäntöä tulee myöhemmin tarkistaa.
Joissakin puheenvuoroissa tuotiin esiin myös huoli siitä, että evakuointi johtaa tarpeettoman ison ihmisjoukon tuomiseen Suomeen.
Ulkoasiainvaliokunta laati asiasta mietintönsä, joka näytti yksimielisesti operaatiolle vihreää valoa.
.
Joukko koostuu joistakin kymmenistä ihmisistä
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi torstaina, että suojausjoukon koko lasketaan muutamissa kymmenissä henkilöissä. Se koostuu Puolustusvoimien palkatusta henkilökunnasta. Osa henkilöstöstä on palvellut selonteon mukaan Afganistanin kriisinhallintaoperaatiossa.
Joukko on aseistettu, mutta ministeri Kaikkosen käsityksen mukaan mitään raskaampaa kalustoa ei Kabuliin ole tarvetta viedä.
Joukko toimii operaation aikana vain Kabulin lentokentällä ja sen välittömässä läheisyydessä. Joukon toiminta tapahtuu koko operaation ajan Suomen johtamana.
Suomi pyrkii evakuoimaan noin 240 henkilöä Afganistanista. Ulkoministeriön tiedossa oli keskiviikkona lähes 70 Suomen kansalaista tai Suomessa oleskeluluvalla asuvaa, jotka ovat pyytäneet evakuointiapua Afganistanista. Näiden 70 ihmisen lisäksi Suomi on luvannut turvaa 170 ihmiselle, jotka ovat Suomen Kabulin-suurlähetystön nykyisiä ja entisiä työntekijöitä, EU-edustuston ja sotilasliitto Naton työntekijöitä sekä heidän perheenjäseniään.
Haavisto kertoi eduskunnassa perjantaina päivällä, että Afganistanista oli saatu turvaan siihen mennessä kaikkiaan 49 Suomen kansalaista, pysyvän oleskeluluvan haltijaa tai afgaanitaustaista Suomen lähetystössä työskennellyttä ihmistä.
"Sisällissodan mahdollisuutta ei voi sulkea pois"
Haavisto kertoi, että Afganistanin turvallisuustilanne on heikentynyt merkittävästi viime päivien aikana. Tilanne on hyvin ennakoimaton.
Merkkejä on Haaviston mukaan siitä, että Talebanin otteet ovat kiristymässä. Lisäksi on nähtävissä, että naisten ja tyttöjen sekä erilaisten vähemmistöjen, kansalaisaktivistien ja journalistien asema on heikkenemässä merkittävästi.
– Kaiken kaikkiaan kansalaisvapaudet ja -oikeudet ovat vaarassa muuttua hyvin rajallisiksi Taleban-hallinnon vallassa. Sisällissodankaan mahdollisuutta ei voi poissulkea, Haavisto sanoi.
Haavisto toi esille myös sen, ettei ole varmaa, kuinka kauan Yhdysvallat jatkaa Kabulin lentokentän turvaamisoperaatiota. Yhdysvaltain viimeisen ilmoituksen mukaan aikaa olisi vain elokuun loppuun. Haavisto kertoi kuitenkin olevan mahdollista, että kentän turvaaminen päättyy jo aiemmin.
– Kyse saattaa olla vain joistakin päivistä, kun Yhdysvallat saa oman evakuointioperaationsa päätökseen.
Kuten itse selontekotekstistäkin ilmenee, Suomen evakuointioperaatiolla on kiire.
– Suomen evakuointioperaatio tulisi pyrkiä suorittamaan loppuun mahdollisimman pikaisesti, Haavisto totesi.
Operaation arvioidaan kestävän enintään noin kuukauden. Puolustusvoimien joukon käytöstä arvioidaan aiheutuvan enintään 792 000 euron kustannukset.