Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsalaiset vahvistivat vakavan koronavaaran – pahin riskiaika on neljä viikkoa tartunnan saamisesta

Koronavirustartunnan saaneet ovat suurentuneessa vaarassa sairastua sydäninfarktiin ja aivoinfarktiin. Riski näkyy ainakin neljän viikon ajan tartunnasta.

Koronatartunnan sydänriskit on tiedetty tätä ennenkin, mutta ruotsalaisten tutkimus on tiettävästi suurin tähän mennessä tehdyistä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kaikkia koronatartunnan vuoden 2020 helmi–syyskuussa saaneita ruotsalaisia ja heistä 87 000:n tiedot analysoitiin.

Verrattuna 350 000 samanikäiseen verrokkiin koronatartunnan saaneiden riski sairastua sydän- tai aivoinfarktiin oli yli 3 kertaa suurempi kahden tartuntaa seuraavan viikon ajan.

Toisessa analyysissa koronapotilaiden tartunnan jälkeisiä riskejä verrattiin heidän sairastumisriskiinsä muina ajanjaksoina. Tässä analyysissa sydäninfarktiriski oli kolminkertainen ensimmäisen viikon ajan, 2,5-kertainen toisella viikolla ja 1,5-kertainen viikoilla 3. ja 4. Aivoinfarktin riski oli aluksi kolminkertainen ja 3–4 viikkoa tartunnasta kaksinkertainen.

Luvut olivat vielä suurempia, kun analyysiin otettiin mukaan myös varsinainen tartuntapäivä. Tällöin sydäninfarktiriski oli ensimmäisen viikon ajan kahdeksankertainen ja aivoinfarktin riski kuusinkertainen.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.