Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talebanin edustaja: Naisten oikeudet toteutuvat sharia-lain mukaisesti

Afganistanissa Taleban-äärijärjestö sanoo, että naisten oikeudet toteutuvat maassa islamilaisen sharia-lain mukaisesti. Äärijärjestö piti ensimmäisen mediatilaisuuden maan valtaamisen jälkeen, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC .

Talebanien edustajan Zabihullah Mujahidin mukaan liike vakuuttaa kansainväliselle yhteisölle, että ketään ei vahingoiteta. Mujahid kuitenkin painotti, että liikkeellä on oikeus toimia uskonnollisten periaatteidensa mukaisesti.

– Naiset tulevat toimimaan yhteiskunnassamme hyvin aktiivisesti, omien puitteidemme sisällä, Mujahid sanoi, mutta ei kysyttäessä kertonut yksityiskohtia naisten roolista.

Erityisesti naisten asema Afganistanissa on herättänyt vakavaa kansainvälistä huolta sen jälkeen, kun talebanit valtasivat maan. Vuosina 1996–2001 Taleban hallitsi suurinta osaa Afganistanista kovin ottein. Tuolloin naisten asema oli hyvin kehno.

Sharia on islamilaisen oikeuden järjestelmä, joka pohjautuu sekä Koraaniin että uskonoppineiden tulkintoihin. Se muodostaa jokapäiväiseen elämään ja myös esimerkiksi perheoikeuteen liittyvän koodiston. Sharia tunnetaan myös joistakin ankarista rangaistuksistaan.

"Kaikki on armahdettu"

Aiemmin tiistaina Taleban julisti yleisen armahduksen maan hallinnon työntekijöille. Lausunnossa myös kehotettiin hallinnon toimihenkilöitä palaamaan työtehtäviinsä.

Mediatilaisuudessaan Talebanin edustaja toisti viestin siitä, että "kaikki on armahdettu". Esimerkiksi kuulusteluja ei Mujahidin mukaan järjestetä.

Järjestön mukaan se ei kuitenkaan halua ihmisten lähtevän maasta. Useat lähteet ovat kertoneet, että pääkaupunki Kabulin lentokentälle päästetään ulkomaiden kansalaisia, mutta ei afganistanilaisia.

Kabul oli tiistaina hiljainen ja rauhallinen, kertoi afganistanilainen uutiskanava Tolo News. Kanavan mukaan Taleban on perustanut kaupunkiin tarkastuspisteitä ja kerännyt aseita siviiliväestöltä.

Islamistinen Taleban otti Afganistanin hallintaansa nopeasti sen jälkeen, kun Yhdysvallat alkoi vetää joukkojaan maasta.

Taleban kertoo käyvänsä neuvotteluja hallinnon muodostamisesta. Liikkeen poliittisen johtajan mullah Abdul Ghani Baradarin on kerrottu saapuneen Qatarista Afganistaniin.

"Nuoren väestön halutaan olevan aktiivista"

Naistoimittajan kysyessä tiedotustilaisuudessa, peittävätkö journalistinaiset jatkossa päänsä esimerkiksi hijabilla, hänelle vastattiin tulevan hallituksen kertovan kyseisenkaltaisista yksityiskohdista tarkemmin.

Talebanin edustajat painottivat, että heidän arvonsa pysyvät entisenkaltaisina, mutta he haluavat Afganistanin nuoren väestön olevan aktiivista. Tässä kohti ei eritelty nuoreen väestöön kuuluvia miehiä ja naisia.

Burka ei pakolliseksi?

Kun Taleban viimeksi hallitsi Afganistania, se määräsi naiset pukeutumaan kasvot ja vartalon kokonaan peittävään burkaan. Sen lisäksi tyttöjä estettiin saamasta koulutusta ja naisia käymästä töissä tai matkustamasta, kertoo uutistoimisto AFP.

Nyt burkapakkoa ei ehkä tule, arvioidaan brittiläisen Sky News -kanavan jutun perusteella. Burka-asiaa oli kanavalle kommentoinut Talebanin poliittisen toimiston edustaja Suhail Shaheen, jonka mukaan burka "ei ole ainoa hijab (hiukset ja kaulan peittävä huivi)", joka voi tulla kyseeseen.

– Eivät nämä ole meidän sääntöjämme, ne ovat islamilaisia sääntöjä, sanoi Shaheen, jonka mukaan pukeutumissäännöissä on kyse naisten omasta turvallisuudesta.

Shaheenin mukaan naisten olisi jatkossakin mahdollista saada käydä koulua ja opiskella.

Talebanin poliittinen toimisto toimii Qatarin Dohassa.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP