Ulkoministeri Haavisto: 18 Suomen kansalaista lennätetty Kabulista Dohaan – myös Ruotsi ja Norja evakuoineet lähetystöväkeään, Saksa lähettänyt sotilaita evakuointia turvaamaan

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Kabulista Afganistanista on varhain aamulla lennätetty kahdeksantoista Suomen kansalaista Qatarin pääkaupunkiin Dohaan, mukana Suomen Kabulin-suurlähetystön työntekijät. Dohasta he jatkavat eteenpäin kohti Suomea.

– Kaikki Suomen lähetystössä pysyvästi toimineet henkilöt on poistettu maasta, siis Suomen kansalaiset, Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa.

Työntekijät on lennätetty Dohaan amerikkalaisella sotilaskoneella. Lähetystö on maanantaina suljettu toistaiseksi.

Suomen lähetystölle työskennelleiden afganistanilaistaustaisten henkilöiden maasta poistumista pyritään Haaviston mukaan auttamaan.

Kaikkiaan Suomi on päättänyt evakuoida 170 afganistanilaista, jotka ovat työskennelleet Suomen valtiolle, EU:lle tai Natolle. Haaviston mukaan tässä luvussa ovat mukana puolisot ja kotona asuvat lapset.

Päälle tulevat Suomen kansalaiset, jotka yhä ovat Afganistanissa. Heistä on nyt siis 18 evakuoitu maasta, mutta joitakin kymmeniä on vielä paikan päällä.

Haavisto ei voi turvallisuussyistä kertoa, missä kukin evakuoimista odottaa, mutta heillä on hänen mukaansa tieto siitä, että Suomi on valmis ottamaan heidät vastaan.

– Parhaillaan selvitämme kaikkia mahdollisia keinoja Kabulin lentokentälle pääsemiseksi ja sieltä pois pääsemiseksi. Olemme siitä riippuvaisia, miten tällä hetkellä Kabulin kentällä olevat Yhdysvaltojen sotilaat saavat järjestystä siellä pidettyä niin, että evakuointi voidaan tehdä turvallisesti.

Haavisto pahoittelee, että Suomella on vähän keinoja vaikuttaa Suomeen pääsyä Afganistanissa odottavien ihmisten turvallisuuteen.

Poistumiskehotus esitetty jo 6. elokuuta alkaen

Haaviston mukaan ulkoministeriö on esittänyt jo 6. elokuuta matkustuskehotuksen poistua Afganistanista välittömästi, mutta vielä eilen ja tänään Suomen kansalaiset Afganistanissa ovat ottaneet ulkoministeriöön yhteyttä ja toivoneet konsulin apua maasta poistumisessa.

Haaviston mukaan ulkoministeriöllä oli ennen sunnuntaita tieto noin paristakymmenestä suomalaisesta, jotka olivat jättäneet matkustusilmoituksen matkustamisesta Afganistaniin.

– Eilisen ja tämän päivänä aikana näitä on tullut lisää. Nyt saatetaan puhua muutamista kymmenistä henkilöistä, Haavisto kertoi.

Joukossa on Haaviston mukaan muun muassa afganistanilaistaustaisia henkilöitä, jotka ovat olleet maassa tapaamassa sukulaisiaan.

Haaviston mukaan Dohaan evakuoidut suomalaiset ovat kunnossa.

Ulkoministeri kiitteli suomalaisdiplomaatteja, että he aivan viimeiseen asti pitivät Kabulissa edustustoa auki. Näin voitiin turvata myös muiden suomalaisten turvallisuutta kaupungissa.

Kaikkosen mukaan siviilikoneilla ei ole menemistä Kabuliin

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo Twitterissä , että Afganistanissa olevien suomalaisten kotiutuslentojen järjestämisessä hyödynnetään puolustushallinnon kansainvälisiä yhteyksiä.

Kaikkosen mukaan tilanne Afganistanissa on vaikea ja vakava eikä siviilikoneilla ei ole tällä hetkellä Kabuliin menemistä.

Ääriliike Taleban valtasi Afganistanin pääkaupungin Kabulin sunnuntaina. Lehtitietojen mukaan Kabulin lentokentällä vallitsee kaaos ihmisten pyrkiessä pois Talebanin hallintaan päätyneestä maasta.

Saksan koneet matkalla evakuointilennolle Kabuliin, mukana myös erikoisjoukkoja

Saksasta on lähtenyt tänään kolme asevoimien kuljetuskonetta kohti Afganistania. Niiden on määrä noutaa Saksan kansalaisia ja Saksalle työskennelleitä afganistanilaisia.

Saksalaislehtien mukaan koneissa on mukana myös laskuvarjojääkäreitä ja sotilaspoliiseja evakuoinnin turvaamiseksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Saksan hallitus on myös pyytänyt parlamentilta lupaa jopa satojen sotilaiden lähettämiseksi tilapäisesti Afganistaniin turvaamaan evakuointien jatkumista.

Ruotsin suurlähetystön ruotsalainen henkilöstö evakuoitu Kabulista

Ruotsi on onnistunut evakuoimaan ruotsalaisen henkilöstönsä pois suurlähetystöstään Kabulista, kertoo ulkoministeri Ann Linde. Hänen mukaansa kyse on 19 henkilöstä, jotka Ruotsin ulkoministeriö oli aiemmin lähettänyt Afganistaniin.

Lähetystön paikallista henkilöstöä ei ole vielä kyetty evakuoimaan, Linde lisäsi.

Linden mukaan ruotsalaiset on siirretty Dohaan Qatarissa. Evakuoinnissa avustivat Yhdysvaltain helikopterit, Linde kertoi lehdistötilaisuudessa Tukholmassa.

Norja onnistui evakuoimaan lähetystöväkeään Kabulista yöllä

Norja on saanut evakuoitua suurlähetystönsä väkeä Afganistanista viime yönä, vahvistaa ulkoministeri Ine Eriksen Söreide yleisradioyhtiö NRK :lle. Ministerin mukaan evakuointioperaatio on kuitenkin yhä kesken, eikä hän sen vuoksi voi kertoa tilanteesta enempää yksityiskohtia.

Tilannetta Kabulin lentokentällä on kuvattu kaoottiseksi. Väkeä tungeksii kentällä, ja uutistoimisto AFP:n mukaan amerikkalaissotilaat ovat ampuneet varoituslaukauksia pitääkseen ihmismassat aisoissa.

Lähteenä myös uutistoimistot TT ja AFP.

-----

Juttua korjattu klo 14.30: suomalaiset lennätettiin pois Kabulista tänä aamuna, ei viime yönä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut