Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Suomen suurlähetystön työntekijät pääsivät pois Kabulista – Ruotsalaiset on lennätetty Qatariin, Saksa aikoo lähettää sotilaitaan turvaamaan evakuointeja

Suomen suurlähetystön työntekijät ovat päässeet pois Kabulista, kertoo Helsingin Sanomat. Asian vahvistaa lehdelle kaksi lähdettä.

HS:n tietojen mukaan he ovat lentäneet jonnekin Afganistanin lähimaahan.

HS:n mukaan Suomen Puolustusvoimat olisi osallistunut suurlähetystön suomalaisten työntekijöiden hakemiseen.

Suomi ei lähettänyt omaa sotilaskonetta Kabuliin, vaan kyseessä oli HS:n tietojen mukaan ilmeisesti Yhdysvaltojen kone.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ei kommentoi HS:n tietoa.

- Avustamme osaltamme. Kyse on siitä, että tässä hyödynnetään puolustushallinnon kansainvälisiä yhteyksiä kuljetuskapasiteetin suhteen, Kaikkonen tyytyi toteamaan HS:lle.

Ruotsi on onnistunut evakuoimaan ruotsalaisen henkilöstönsä pois suurlähetystöstään Afganistanin Kabulista, kertoo ulkoministeri Ann Linde. Hänen mukaansa kyse on 19 henkilöstä, jotka Ruotsin ulkoministeriö oli aiemmin lähettänyt Afganistaniin.

STT:n mukaan lähetystön paikallista henkilöstöä ei ole vielä kyetty evakuoimaan.

Linden mukaan ruotsalaiset on siirretty Dohaan Qatarissa. Evakuoinnissa avustivat Yhdysvaltain helikopterit, Linde kertoi lehdistötilaisuudessa Tukholmassa.

STT:n mukaan Saksasta on lähtenyt tänään kolme asevoimien kuljetuskonetta kohti Afganistania. Niiden on määrä noutaa Saksan kansalaisia ja Saksalle työskennelleitä afganistanilaisia pois Talebanin hallintaan joutuneesta maasta.

Saksalaislehtien mukaan koneissa on mukana myös laskuvarjojääkäreitä ja sotilaspoliiseja evakuoinnin turvaamiseksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Saksan hallitus on myös pyytänyt parlamentilta lupaa jopa satojen sotilaiden lähettämiseksi tilapäisesti Afganistaniin turvaamaan evakuointien jatkumista.