Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Afganistanin presidentti lupaili epäselvässä puheessaan lopettavansa verenvuodatuksen, Taleban valtasi Mazar-i-Sharifin

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani vakuutti lauantaina puheessaan estävänsä verenvuodatuksen jatkumisen maassaan ja saavansa asevoimat uudelleen organisoitua. Samaan aikaan erittäin nopeasti edenneet Taleban-äärijärjestön taistelijat olivat edenneet jo noin 50 kilometrin päähän maan pääkaupungista Kabulista.

– En anna kansan päälle langenneen sodan tuoda mukanaan enää lisää kuolemaa, presidentti vakuutti puheessaan, joka oli nauhoitettu jo aikaisemmin.

Ghani ei puheessaan viitannut mitenkään siihen, että olisi ottamassa vastuuta maan asevoimien romahtamisesta. Hän ei myöskään antanut merkkejä siitä, että olisi itse eroamassa.

Myöhemmin presidentin kanslia selvensi, että hallitus tulee nimeämään korkea-arvoisen valtuuskunnan neuvotteluja varten.

Kabulilaisen asiantuntijan Sayed Naser Mosawin mukaan presidentin puhe kertoi lähinnä siitä, ettei hänellä enää ole vaihtoehtoja.

– Minusta puhe ei ollut sellainen, josta olisi voinut päätellä presidentin haluavan taistella loppuun asti. Enemmänkin kuulosti siltä, että hän on valmis jonkinlaiseen sopimukseen, jos sitten kyse ei ole antautumisesta, Mosawi pohti.

Taleban valtasi Mazar-i-Sharifin

Ghanilla saattaa olla vielä hieman aikaa hioa suunnitelmiaan, sillä Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan Kabul ei ole vielä välittömässä vaarassa kaatua, vaikka onkin käytännössä piiritetty.

Maan kolmesta suurimmasta kaupungista enää Kabul on hallituksen valvonnassa Heratin ja Kandaharin kaaduttua.

Ainoat muut merkittävät kaupungit, jotka eivät vielä ole joutuneet Talebanin valloittamiksi, ovat Jalalabad, Gardez ja Khost. Näissä kaupungeissa on pashtuenemmistö ja on epätodennäköistä, että ne taistelisivat kiivaasti talebaneja vastaan.

Afganistanin hallitus sai myöhään lauantaina lisää huonoja uutisia rintamalta, kun päiväkausia Mazar-i-Sharifin kaupungissa tiukkaa vastarintaa tehneet sotapäällikkö Abdul Rashid Dostumin joukot joutuivat luovuttamaan kaupungin talebaneille.

Dostumin kerrottiin paenneen yhdessä toisen kaupungin puolustusta johtaneen sotapäällikön Atta Mohammad Noorin kanssa Uzbekistaniin.

Yhdysvaltojen Afganistanin armeijalle toimittamia aseita on asevoimien nopean antautumisen myötä päätynyt talebaneille. Taleban on julkaissut lukuisia videoita taistelijoistaan asekätköjen äärellä sosiaalisessa mediassa.

Kuvissa sotilaiden antautumisesta Kunduzista näkyi armeijan ajoneuvoja, jotka on lastattu raskailla aseilla ja joihin on asennettu tykkejä. Kaikkea takavarikoimaansa kalustoa Taleban ei pysty käyttämään, sillä esimerkiksi helikopterit vaatisivat lentäjiä.

USA:n Kabulin suurlähetystö tuhoaa papereitaan

Yhdysvaltain Kabulin-suurlähetystö on määrännyt henkilökuntaansa tuhoamaan arkaluontoisia asiakirjoja sekä materiaalia, jota voitaisiin käyttää Talebanin propagandassa ääriliikkeen mahdollisesti vallatessa Afganistanin pääkaupungin.

– Hävittäkää myös esineet, joissa on lähetystön tai valtion virastojen logoja, Yhdysvaltain liput sekä esineet, joita voidaan käyttää propagandassa, henkilökunnan saamassa muistiossa lukee uutistoimisto AFP:n mukaan.

Yhdysvallat on pitänyt kiinni täydestä vetäytymisestään maasta, mutta on lähettänyt Kabuliin 3 000 sotilasta tukemaan lähetystönsä alasajoa. Lähetystö valmistautui siirtämään toimintansa lentokentälle tarpeen vaatiessa.

Suomi valmistelee evakuointeja nopealla aikataululla

Suomen valtiota Afganistanissa avustaneiden henkilöiden evakuointeja valmistellaan ulkoministeriön (UM) mukaan nopealla aikataululla. Perjantaina kerrottiin Suomen evakuoivan valtioneuvoston päätöksellä enintään 130 Suomen, EU:n tai Naton palveluksessa ollutta perheineen.

Parhaillaan selvitetään evakuointien logistiikkaa. Samoin ratkotaan sitä, millä aikataululla Suomeen tuotavat EU:n ja Naton työntekijät saadaan UM:n tietoon ja listattua tarvittavine tietoineen ja evakuoitavien asiat lähdön kannalta valmiiksi, kertoo UM:n alueyksikön päällikkö Veikko Kiljunen STT:lle.

– Nämä ovat kiireisinä selvittelyssä, hän sanoo ja painottaa, että asian suhteen toimitaan mahdollisimman nopeasti.

Kiljusen mukaan tähän mennessä tavoitetut ovat olleet halukkaita poistumaan Afganistanista ja tulemaan Suomeen.

– Aivan kaikki henkilöt eivät ole meillä vielä listattuna, erityisesti Naton ja EU:n puolelta, Kiljunen toteaa.

Suomeen evakuoitavista 50:n on kerrottu olevan Suomea avustaneita työntekijöitä ja heidän perheidensä jäseniä ja 80:n EU:n ja Naton työntekijöitä ja heidän perhettään.

Soini kannattaa laajempia evakuointeja

Kiljusen mukaan evakuoitavissa on ainakin Suomen suurlähetystön palveluksessa olevia ihmisiä, jotka ovat toimineet asiantuntija- ja teknisissä tehtävissä.

Siihen, voiko tilanteen edetessä Suomeen tuotavien luku vielä kasvaa, Kiljunen ei ota kantaa.

– Tämä on valtioneuvoston päätös, ja operoimme tällä hetkellä sen mukaan.

Yle kertoi aiemmin, ettei Suomi toistaiseksi tarjoa oleskelulupaa niille, jotka ovat työskennelleet Suomen hyväksi Afganistanin kriisinhallintaoperaation alussa, vaan keskittyy tarjoamaan oleskelulupia niille, jotka ovat aivan viime aikoina olleet Suomen, EU:n tai Naton palveluksessa.

Entinen ulkoministeri Timo Soini otti lauantaina blogissaan kantaa evakuointeihin kehottamalla evakuoimaan enemmän ihmisiä kuin hallituksen tämänhetkisessä ratkaisussa on päätetty.

– Sanon yksiselitteisesti ja suoraan: Suomen on kannettava vastuunsa ja autettava kaikkia niitä tulkkeja, lähetystötyöntekijöitä ja muita maamme kanssa työskennelleitä ihmisiä, jotka ovat nyt ilmeisessä hengenvaarassa, Soini kirjoitti.

– Tämä tarkoittaa sitä, että heille perheineen on myönnettävä oleskelulupa ja turvapaikka Suomesta.

UM varautuu myös pahimpaan

Ulkoministeriössä seurataan Afganistanin ja pääkaupunki Kabulin tilannetta tiiviisti. Kiljusen mukaan myös Kabulin tilanne näyttää lähitulevaisuuden kannalta kriittiseltä.

– Eri vaihtoehtoiset kehityskulut ovat edelleen mahdollisia: asetelman lukkiutuminen, Talebanin sotilaallinen kaupungin haltuunotto, maan hallinnon sisäinen luhistuminen tai myös jonkinlainen neuvotteluratkaisu. Mutta pahimpiin skenaarioihin valmistaudutaan, ja ne näyttävät käyvän aika nopealla aikataululla toteen, Kiljunen sanoo.