Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Tuomareiden mukaan Maltan valtion otettava vastuu toimittajan murhasta

Maltan valtion tulisi ottaa osittain vastuu tutkivan toimittajan Daphne Caruana Galizian salamurhasta, kertoi riippumaton tuomariryhmä torstaina.

Maltalaisten poliitikkojen korruptiota tutkinut toimittaja Caruana Galizia sai surmansa autopommi-iskussa vuonna 2017.

Kolmen tuomarin ryhmä sanoi torstaina julkaisemassaan raportissaan, että Maltan entinen pääministeri Joseph Muscat ja hänen hallituksensa tulisi saattaa vastuuseen, vaikka hallinnon osallisuudesta salamurhaan ei ole löytynyt todisteita.

Tuomareiden lausunnon mukaan hallitus piti maassa yllä koskemattomuuden ilmapiiriä, joka levisi lopulta eri viranomaisten instituutioihin, kuten poliisilaitokseen.

Tämä ilmapiiri vaaransi Caruana Galizian hengen. Tuomarit löysivät vakuuttavia todisteita siitä, että Caruana Galizian surmaajat tiesivät saavansa suojelua Maltan hallinnon korkeimmista asemista.

Syyllisyytensä autopommi-iskuun tunnustanut mies sai 15 vuoden vankeustuomion viime helmikuussa. Tuomion saanut mies oli syytettynä Caruana Galizian tappaneiden räjähteiden hankkimisesta, asentamisesta ja räjäyttämisestä. Samoin syyttein on syytettynä myös kaksi muuta miestä.

Maltan nykyinen pääministeri pyysi anteeksi

Caruana Galizia oli ennen kuolemaansa syyttänyt maan silloista pääministeriä Muscatia ja muita Maltan poliitikkoja korruptioon sekaantumisesta. Pääministeri jätti lopulta tehtävänsä viime vuoden tammikuussa murhaan liittyneen skandaalin vuoksi.

Muscatia syytettiin liittolaisiensa suojelusta murhan tutkimusten yhteydessä.

Maltan nykyinen pääministeri Robert Abela esitti torstaina anteeksipyynnön Maltan hallituksen puolesta Caruana Galizian perheelle. Hän lisäsi, että korvausten maksaminen ei ole poissuljettua, jos perhe niitä vaatisi, uutisoi Times of Malta .

Lehden mukaan Caruana Galizian perhe hyväksyi perjantaina pääministerin anteeksipyynnön, mutta ei aio tavata tätä. He lisäsivät, että hallinto oli anteeksipyynnön velkaa koko Maltalle.