Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Sairauspäivärahan käsittelyn ruuhka jatkuu – hakemuksen käsittely voi kestää lähes kaksi kuukautta

Sairauspäivärahan hakemuksen keskimääräinen käsittelyaika on tällä hetkellä 26 päivää. Johanna Erjonsalo
Henri Kaukonen

Henri Kaukonen

Kansaneläkelaitos tiedotti keskiviikkona, että sairauspäivärahan hakemusten käsittelyajat Kelassa ovat pidentyneet. Tällä hetkellä hakemuksen käsittely kestää vähintään kymmenen tai pahimmillaan jopa 40 arkipäivää.

Kelan tavoitteena on käsitellä sairauspäivärahan hakemus keskimäärin 21 päivässä, mutta nyt keskimääräinen käsittelyaika on 26 päivää. Ruuhka koskee sairauspäivärahan lisäksi osasairauspäivärahan hakemuksia.

Kela tiedotti ruuhkista edellisen kerran kesäkuussa, jolloin jonossa oli peräti 55 000 hakemusta. Tällä hetkellä sairauspäivärahan ja tartuntatautipäivärahan hakemuksia on jonossa yhteensä noin 48 000.

– Tilanne on nyt parempi kuin kesäkuussa, mutta ruuhka jatkuu yhä ja uusia hakemuksia tulee tietysti päivittäin, kertoo Kelan etuusjohtaja Antti Jussila tiedotteessa.

Suurin syy ruuhkautumiseen on ollut tartuntatautipäivärahan hakemusten suuri määrä. Tänä vuonna Kelaan on tullut jo yli 93 000 tartuntatautipäivärahan hakemusta. Ennen koronaepidemiaa hakemuksia tuli vuodessa vain joitakin satoja.

Kelaan rekrytointiin keväällä uusia etuuskäsittelijöitä ratkaisemaan sairauspäivärahan ja tartuntatautipäivärahan hakemuksia.

Jussilan mukaan tartuntatautipäivärahan hakemuksia on tällä hetkellä jonossa noin 3 000, eli Kela on saanut pahimman ruuhkan purettua.

Suuri osa sairauspäivärahan ja tartuntatautipäivärahan hakemuksista tulee työnantajilta, jotka maksavat työntekijälle palkkaa sairausloman tai karanteenin ajalta. Kela puolestaan maksaa sairauspäivärahan työnantajalle.

Tiedotteen mukaan Kelan puhelinpalveluun tulee nyt paljon kyselyjä hakemuksen käsittelytilanteesta. Hakemuksen käsittelytilanteen voi tarkistaa kirjautumalla Kelan verkkopalvelusta, josta näkyy onko hakemus saapunut Kelaan, onko hakemus ratkaistu, milloin etuus maksetaan sekä mitä etuuksia asiakkaalle on viimeksi maksettu.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut