Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Mediat: J.K. Rowling paljasti todellisen syyn sille, miksei julkaissut Harry Pottereita koko nimellään – pelkäsi ex-puolisoaan

Joanne Rowling kertoi BBC:n ohjelmassa, miksi päätyi käyttämään kirjoissaan nimimerkkiä J.K. Rowling. Tammi / Richard Young
Niklas Pelkonen

Niklas Pelkonen

Kirjailija Joanne Rowling kertoo, ettei julkaissut Harry Potter -kirjoja koko nimellään, koska pelkäsi väkivaltaista entistä aviomiestään.

Aiemmin on kerrottu, että J.K.-kirjaimien käyttöön päädyttiin, jotta kirja menisi kaupaksi myös pojille.

Paljastus kävi ilmi BBC:n radio-ohjelmassa.

– Itse asiassa en ole kertonut tätä aiemmin. Halusin, että kirjani julkaistaan täysin eri nimellä, koska olin päässyt pois hyvin vaikeasta avioliitosta ja olin hieman vainoharhainen, Rowling kertoo ohjelmassa.

Asiasta kertoo muun muassa Daily Mail. Suomessa asiasta uutisoi Ilta-Sanomat.

Joanne Rowling avioitui entisen puolisonsa kanssa vuonna 1992. Liitto päättyi seuraavana vuonna.

Eron jälkeen Rowling palasi parin yhteisen lapsen kanssa Isoon-Britanniaan.

Rowling kertoo BBC:n ohjelmassa, ettei uskonut ensimmäisestä Harry Potter -kirjasta tulevan niin suurta menestystä, että sitä julkaistaisiin Portugalissa, jossa Rowlingin ex-puoliso asui. Sarjan ensimmäinen teos Harry Potter ja viisasten kivi ilmestyi vuonna 1997.

Rowling oli kuitenkin keskustellut kirjansa käsikirjoituksesta ex-puolisonsa kanssa, joten hän arveli tämän osaavan päätellä, kenestä on kyse.

Rowling kertoo myös, että hänen ex-puolisollaan oli noihin aikoihin lähestymiskielto. Esikoiskirjan julkaisun lähestyessä Rowling tuli siihen tulokseen, että J.K.-nimikirjaimien käyttö on hyvä ratkaisu.

Rowling on tätä nykyä yksi maailman luetuimmista kirjailijoista. Hänen teoksiaan on myyty yli 500 miljoonaa kappaletta.

Tammi pahoitteli J.K. Rowlingin kirjan kannen julkaisua, WSOY:n viestintäjohtaja kertoi HS:lle kannen poistamisen olleen virhe – tästä Harry Potter -kirjailijan transfobiakohussa on kyse

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut