Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudet tutkimussukellukset autolautta Estonian hylyllä alkoivat

Uudet tutkimussukellukset autolautta Estonian hylyllä alkoivat perjantaina. Sukelluksia ennen uppoamispaikalla pidettiin tilaisuus, johon virolaisen rannikkovartioston aluksen kannella osallistuivat muun muassa Ruotsin, Viron, Latvian ja Suomen kirkkojen piispat.

Puheiden ja rukousten jälkeen kukin piispa heitti veteen valkoisen ruusun. Tilaisuudella haluttiin kunnioittaa uhrien muistoa.

Sukellusten on aiemmin kerrottu kestävän kymmenen päivää. Hylystä on määrä ottaa 15 000–25 000 kuvaa, joiden avulla se 3D-mallinnetaan.

Onnettomuuden jälkeen Suomi, Ruotsi ja Viro sopivat hylkyä koskevasta hautarauhasta. Sopimukseen on sittemmin liittynyt myös muita maita. Väliaikaisen lakimuutoksen myötä hylylle voidaan nyt tehdä tutkimussukelluksia ja selvittää repeämiä.

Uusiin tutkimuksiin päädyttiin sen jälkeen, kun tv-dokumentissa esitettiin viime vuonna kuvia hylyssä olevasta repeämästä.

Estonia upposi syyskuussa 1994. Onnettomuudessa kuoli 852 ihmistä.