Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käräjäoikeus antaa tuomion Viking Sallyn vuoden 1987 henkirikoksesta

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa matkustajalaiva Viking Sallylla vuonna 1987 tapahtuneesta henkirikoksesta.

Interrail-matkalla ollut länsisaksalainen pariskunta joutui hyökkäyksen kohteeksi nukkuessaan makuupusseissa laivan helikopterikannella. Syyttäjän mukaan molemmilla oli vammoja päässä. Veriteko tehtiin syyttäjän mukaan laivan tarpeistoon kuuluneella kuonavasaralla.

Uhrit vietiin helikopterilla Turun yliopistolliseen sairaalaan, missä 20-vuotias mies todettiin kuolleeksi. 22-vuotias vakavasti loukkaantunut nainen jäi henkiin.

Murhasta ja murhan yrityksestä syytetään viisikymppistä tanskalaismiestä, joka oli tapahtuma-aikaan 18-vuotias ja matkalla partioleirille Suomeen. Hän kiistää syytteen kokonaisuudessaan.

Syytetty oli uhrien luona ensimmäisten joukossa ja auttoi heitä. Miestä pidettiin tapahtuma-aikaan todistajana ja haastateltiin suomalaismediassa.

Uusi poliisitutkinta aloitettiin 2010-luvun puolivälissä

Suomen poliisi palasi Viking Sallyn veriteon tutkinnan pariin vuonna 2014. Loppuvuodesta 2015 sen tietoon tuli tanskalaismiehen puheet, jotka viittasivat tunnustukseen vuoden 1987 ratkaisemattomasta henkirikoksesta.

Syytetty kertoi 2010-puolivälissä henkirikoksen tekemisestä muun muassa ystävälleen ja silloiselle vaimolleen. Lisäksi miestä Kööpenhaminan vankilassa vuonna 2016 kuulustellut suomalaispoliisi kertoo, että varsinaisen kuulustelun jälkeen mies uskoutui hänelle tekovälineestä ja siitä, kuinka oli vähällä tulla nähdyksi.

Syytetyn puolustus on kutsunut uutta poliisitutkintaa asenteelliseksi ja katsonut syytetyn oikeuksia loukatun kuulustelussa. Puolustuksen mukaan miehen puheet eivät ole tunnustus rikoksista. Niiden syynä oli halu saada statusta vankilassa ja testata ihmisten luotettavuutta, puolustus sanoo.

Oikeudenkäynnin aluksi tuomioistuin määräsi suomalaispoliisin kertomuksen pääosin hyödyntämiskieltoon. Lisäksi miehen entinen vaimo kieltäytyi todistamasta.