Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Venäjän-reissaamisen karu koronasaldo alkaa paljastua – liki 300 tartuntaa tähän mennessä, tietojen kerääminen ollut puutteellista ja vaikeuttaa matkailijoiden tavoittamista

Venäjältä viime aikoina palanneilta matkustajilta on todettu lähes 300 koronatartuntaa, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Otto Helve.

Suurin osa tapauksista on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueelta. Hus tiedotti aiemmin maanantaina, että Venäjältä palanneilta matkustajilta on todettu yhteensä noin 200 tartuntaa pelkästään Husin alueella. Karanteeniin on asetettu melkein 500 ihmistä.

Valtakunnallisesta altistuneiden määrästä ei THL:n Helveen mukaan ole vielä arviota, sillä Venäjältä palanneista on toimitettu vaillinaisesti henkilötietoja.

Venäjällä yleistyneen koronaviruksen tarttuvamman deltavariantin määrä tartunnoista ei ole vielä tiedossa.

Helven mukaan deltavarianttitapausten tunnistuksessa menee noin viikon verran, ja tuloksia saadaan viimeistään ensi viikolla.

– Pietarissa deltavarianttia on ilmeisen paljon. Ei ole syytä epäillä sitä, etteikö sitä olisi sieltä saaduissa tartunnoissa, Helve arvioi.

Hänen mukaansa tärkeintä tällä hetkellä on saada tartunnan saaneet kiinni, jotta jatkotartuntoja ei syntyisi paljoa.

– Menee varmaan viikko jos toinenkin, että nähdään, miten jatkotartunnat ovat kehittyneet, Helve kertoo

Helve antaa kaksi selkeää ohjetta Suomeen palanneille matkailijoille.

– Pietarissa on ollut suuri riski saada tartunta. Vältä kontakteja maahantulon jälkeen vähintään kolmen päivän kuluttua tehdyn testin negatiivisen tuloksen saamiseen asti.

– Olipa rokotettu tai ei, jos tulee oireita, käy testissä.

THL suosittelee myös Pietarista palanneiden seurassa olleita hakeutumaan viipymättä koronatestiin, vaikka oireita ei olisikaan.

THL:n suositus koskee kahden rokoteannoksen saaneita tai taudin alle puoli vuotta sitten sairastaneita vain, jos heille tulee koronaan sopivia oireita.

THL kehottaa kaikkia matkustajia, jotka ovat matkustaneet Pietarista Suomeen millä tahansa kuljetusyhtiöllä, hakeutumaan koronavirustestiin, mikäli he eivät jo ole testissä käyneet.

Tartunnan saaneissa myös yhden rokoteannoksen saaneita

Husin johtajaylilääkärin Markku Mäkijärven arvion mukaan jalkapallon EM-kisaturistien tartunnoista lähtökohtaisesti yli puolet on Husin alueelta. Tartunnan saaneissa on myös useampia ensimmäisen koronarokoteannoksen saaneita.

Rajaliikenne Venäjältä Suomeen oli vilkasta jalkapallon EM-kisaturistien palatessa kotiin viime viikolla. Viime tiistaina Nuijamaalta ja Vaalimaalta rajan ylitti Suomeen yhteensä noin 3 700 matkailijaa.

Tiistai-iltana Vaalimaan rajanylityspaikka myös ruuhkautui, kun koronatestauskapasiteettia ei ollut rajalla tarpeeksi. Ilman rajalla suoritettavaa terveystarkastusta tai testausta jäi noin 800 rajanylittäjää.

Vaillinaiset tiedot hidastavat

Terveydenhuolto on joutunut selvittelemään kisaturistien henkilöllisyyksiä muun muassa rajalta välitettyjen matkustajalistojen avulla.

Rajalta välitetyt tiedot EM-kisaturisteista ovat kuitenkin useiden henkilötietojen osalta olleet vaillinaisia, kertoo Husin Mäkijärvi.

– Sieltä on puuttunut osoite-, kotikunta- ja puhelinnumerotietoja ihan jonkun verran. Eivätkä matkustajaluettelotkaan ihan täydellisiä olleet. Tässä on valitettavasti tiedonkulku ollut puutteellista.

Mäkijärven mukaan tietoja on jouduttu paikkailemaan ja metsästämään, mikä on vienyt henkilökunnan aikaa.

Myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ylilääkärin Jaana Syrjäsen mukaan rajalta saaduissa listoissa on ollut yhteydenottoa helpottavia henkilötietoja vaihtelevasti, mikä on vaatinut paljon lisätyötä.

Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa Kymenlaakson sote-palvelujen kuntayhtymä Kymsotesta myöntää, että osa Venäjän kisaturisteilta kerätyistä henkilötiedoista voi olla vaillinaisia.

Mäntymaan mukaan tietoja kerättiin Vaalimaan raja-asemalla kovassa kiireessä viimeviikkoisen Suomi–Belgia-jalkapallo-ottelun jälkeen. Ne kisaturistit, joille ei tehty rajalla koronatestiä, täyttivät henkilötietonsa lomakkeelle muun muassa tartuntojen jäljittämistä varten.

Mäntymaan mukaan lomakkeita ei ole välttämättä ehditty ruuhkassa tarkistaa, minkä vuoksi niistä voi puuttua tietoja.

THL: Suomessa raportoitu 84 uutta tartuntaa

Suomessa on raportoitu 84 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 1 184 tartuntaa, mikä on 146 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tuolloin raportoitiin 1 330 tartuntaa kahdessa viikossa.

Yhteensä Suomessa on raportoitu 95 168 koronatartuntaa.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on noin 21, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli noin 24. THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Kainuun sairaanhoitopiirissä, jossa se on lähes 45, ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se on noin 38.

Kainuun soten tiedotteen mukaan Kainuussa todettiin juhannuksen aikana yhdeksän uutta koronatapausta. Alueen kaikki tartunnat ovat perhepiirissä ja kyläilyssä saatuja. Karanteenissa on tällä hetkellä kaikkiaan 122 henkilöä.

THL:n mukaan Suomessa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi yhteensä 29 henkilöä on sairaalahoidossa. Heistä viittä hoidetaan teho-osastolla.

THL päivittää koronaan liittyvien kuolemantapausten määrän kesällä kerran viikossa keskiviikkoisin.

THL:n mukaan Suomessa koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 3,2 miljoonaa ihmistä.Toisen rokoteannoksen on saanut noin 977 000 ihmistä. Rokotuskattavuus on ensimmäisen annoksen osalta 57,7 prosenttia ja toisen annoksen osalta 17,6 prosenttia.