Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myrsky meni ja jätti jälkeensä aurinkoa lupaavan juhannussään

Juhannus käynnistyy pitkälti aurinkoisena ja lämpimänä. Paikoin voi ukkostaa ja sataa hetkittäin rankastikin, mutta juhannusta vietetään silti pääasiassa poutaisessa säässä.

Juhannusaattona lämpötilat nousevat eri puolilla maata yli 20 asteen, paikoin ylittyy helleraja. Lapissa on yhä viileämpää ja osin epävakaista.

Juhannuspäivän eli lauantain sää on pitkälti perjantain kaltainen, joten ukkoskuuroihin on syytä varautua, eikä sunnuntaikaan tuo olennaista muutosta.

Ilmatieteen laitos kertoi torstaina Twitterissä , että kesäkuussa salamoita havaitaan keskimäärin 34 500. Maanantaista keskiviikkoon salamoi lähes tuplasti sen verran, laitos oli laskeskellut.

Lämpimät kesäkelit näyttävät jatkuvan tulevalla viikollakin.

Tulenteon kanssa tarkkana

Keskiviikkoisen ukkosmyräkän jäljiltä korjattiin sähkökatkoja eri puolilla maata pitkin torstaita. Torstai-iltana puoli kahdeksan aikaan sähköttä oli vielä runsaat 9 000 asiakasta yli 50 kunnan alueella.

Ennen juhannuskokolle kokoontumista tulee vilkaista sääkarttoja.

– Paikallisista sade- ja ukkoskuuroista huolimatta metsäpalovaroituksia on todennäköisesti juhannuksena voimassa paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa on kokkojen polttaminen aina kielletty, muistuttaa Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Henri Nyman tiedotteessa.

Tilastollisesti helteitä osuu juhannukseen keskimäärin kerran neljässä, rannikolla kerran viidessä ja Lapissa kerran kymmenessä vuodessa. Yksi mittaushistorian lämpimimmistä juhannuksista oli vuonna 1999, kun lämpötila nousi sekä juhannusaattona että -päivänä yli 30 asteen.