Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etiopiassa äänestetään sodan ja nälänhädän varjossa – EU:n erityislähettiläs Pekka Haavisto joutui vaalien alla Etiopian arvostelun kohteeksi. Haaviston mukaan kyseessä ei ole ensimmäinen kerta

Afrikan toiseksi väkirikkaimmassa maassa Etiopiassa on alkanut äänestys kahteen kertaan lykätyissä parlamenttivaaleissa. Voittajasuosikki on maan pääministerin ja rauhannobelistin Abiy Ahmedin puolue. Kyseessä on ensimmäinen todellinen testi vuonna 2018 valtaan nousseen pääministerin suosiolle.

Vaaleja varjostaa Etiopian pohjoisosassa Tigrayn alueella käyty sota ja sitä seurannut nälänhätä. Parlamenttivaalien uskottavuutta nakertaa myös se, ettei äänestyksen järjestäminen onnistunut vielä tässä vaiheessa noin viidesosassa Etiopian äänestysalueita. Näillä alueilla vaalit on tarkoitus pitää syyskuussa.

Ääntenlasku alkaa Etiopiassa heti äänestyksen päätyttyä, mutta tuloksia ei odoteta päiväkausiin. Tigrayn alueella vaalien järjestämisestä ei ole vielä tietoa.

Etiopian ulkoministeriö haukkui vaalien alla Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr.), joka on toiminut EU:n Etiopia-erityislähettiläänä. Haukkujen syynä oli Haaviston EU:n parlamentin kuulemisessa antama kriittinen kuvaus Etiopian toimista Tigrayssa.

Parlamentin kuulemisessa Haavisto kertoi Etiopian johdon todenneen helmikuussa, että he haluavat "pyyhkäistä tigraylaiset pois sadaksi vuodeksi". Haavisto ei eritellyt tarkemmin, kenen sanomisista oli kyse.

Haavisto arvioi nyt, että kyseinen kommentti kuvasi hyvin helmikuun tunnelmaa, kun Etiopia arveli kukistavansa marraskuussa alkaneet taistelut nopeasti.

– Helmikuussa he (Etiopian johto) vielä ajattelivat, että tämä vastarinta, joka Tigraylla on, että sen voi ikään kuin vain pyyhkäistä pois, Haavisto totesi maanantaina.

Vastaavaa kritiikkiä aiemminkin

Haavisto kommentoi Etiopian väitteitä toteamalla, että kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun maa antaa vastaavaa kritiikkiä. Haaviston mukaan samantyyppisiä sanankäänteitä tuli Etiopialta jo heti helmikuisen matkan jälkeen.

Haavisto arvioi, että kimmokkeena uusille kommenteille saattoi olla vaalien läheisyys. Hänen mukaansa tilannetta herkistää myös Etiopian ihmisoikeustilanteeseen kohdistuvat kansainväliset tutkimukset.

Etiopian ulkoministeriön mukaan maalla on vastedes vaikeuksia hyväksyä Haavistoa uskottavaksi välittäjäksi EU-suhteisiin.

– Aika varmaan näyttää, onko tällä vaikutusta tehtävän jatkumiseen. Olen puhunut korkean edustajan Josep Borrellin kanssa, eikä ole mitään epäselvyyksiä sinänsä. Hän piti tärkeänä, että parlamentille on kerrottu asiat samalla tavalla kuin ministereille, Haavisto kertoi.

Haavisto varoittaa Tigrayn taisteluiden saaneen yhä isomman mittakaavan, eikä ajatus konfliktin hiipumisesta ilman neuvotteluja ole realistinen.

– Sen vuoksi viestimme Etiopialle näissä kaikissa tämän hetken tapaamisissa on ollut, että heidän on aloitettava dialogi tigraylaisten kanssa, Haavisto sanoi.