Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kouri-kauppojen bulvaanina toiminut Peter Fryckman vaatii päästä Haagin välitystuomioistuimeen – käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

Helsingin käräjäoikeus alkaa tänään käsitellä Kouri-kauppojen bulvaanina toimineen liikemies Peter Fryckmanin vaadetta saada asiansa Haagin välitystuomioistuimen käsiteltäväksi.

Fryckmanin mukaan hänen ja Suomen valtion välillä on sitova sopimus siitä, että Kouri-kauppojen veroseuraamuksia koskevat erimielisyydet voidaan ratkaista välimiesmenettelyssä Haagissa. Fryckman vetoaa vaatimuksessaan entisen työ- ja oikeusministerin Jari Lindströmin (sin.) allekirjoitukseen.

– Oikeusministeri Lindströmin antama suostumus on laadittu oikeusministeriön viralliselle asiakirjapohjalle, ja Lindström on antanut sekä allekirjoittanut suostumuksen nimenomaan oikeusministerinä, eikä yksityishenkilönä. Tämä näkyy selvästi suostumuksen sanamuodosta, ”Oikeusministerinä annan suostumukseni... ”, sekä suostumuksen allekirjoitusrivistä, ”Jari Lindström, oikeus- ja työministeri".

Lindström: Allekirjoitus oli virhe

Suomen valtio vastustaa Fryckmanin vaatimusta ja kiistää sen perusteet. Valtion mukaan suostumusta ei ole annettu. Suostumukseksi väitetty asiakirja on valtion mukaan sitomaton ja lisäksi liian yleisluontoinen.

– Oikeusministeri Lindströmillä ei ole ollut kelpoisuutta Suomen valtion puolesta antaa suostumusta välimiesmenettelyyn. Kysymys ei kuulu oikeusministeriön toimivaltaan, eikä väitettyä suostumusta muutoinkaan ole annettu lain ja asetusten edellyttämällä tavalla, vastauksessa sanotaan.

– Väitetty suostumus on joka tapauksessa peruutettu.

Lindström kertoi helmikuussa 2019 STT:lle tehneensä allekirjoituksen antamisessa virheen. Lindströmin mukaan asiassa painostettiin hänen erityisavustajaansa. Lisäksi Lindström sanoi työuupumuksen vaikuttaneen hänen päätöksentekokykyynsä.

Ulkoministeriö ja Lindström näkivät vaivaa, jotta suostumus saatiin peruutettua. Joulun alla 2018 Haagin välitystuomioistuimen pääsihteeri päätti, ettei oikeus käsittele juttua.

Fryckman sai talousrikostuomion ja määrättiin maksamaan verot

Fryckman toimi Kansallis-Osake-Pankin (KOP) välikätenä 1980-luvun lopun Kouri-kaupoissa, joissa suomalaisyhtiöiden omistuksia siirreltiin lähinnä KOP:n rahoituksella. Fryckmanin määräysvallassa olleet yhtiöt nettosivat Suomen Yhdyspankin "nurkanvaltaukseksi" kutsutussa operaatiossa euroissakin laskettuna miljoonia.

Fryckman sai tuomion talousrikoksista, ja hänet määrättiin maksamaan veroja saamastaan myyntivoitosta. Fryckmanin mukaan veroja perittiin liikaa ja perusteettomasti.

Fryckmanin avustajan, lakimies Kari Uotin mukaan Fryckman on vaatinut Suomen valtiolta kymmeniä miljoonia euroja.