Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinkun kannattaa jakaa jääkaappi, kertoo tuore suomalaistutkimus

Pariutuminen ylipäätään on merkittävämpi tekijä kotitalouksien välisessä tulojen eriarvoisuudessa kuin se, kenen kanssa pariudutaan.

Tämä ilmenee Turun yliopiston tutkimuksesta. Aiemmassa keskustelussa on korostunut kumppanin valikoimisen merkitys.

– Tulojen eriarvoisuuden kannalta ei niinkään ole merkitystä sillä, kenen kanssa pariudutaan. Halusimme selvittää, miksi näin on. Tärkeämpää näyttäisi olevan, mennäänkö parisuhteeseen ylipäätään ja pysytäänkö siinä. Jaetun jääkaapin edut ovat tulojen näkökulmasta selvät, mutta se, kenen kanssa se jaetaan, ei juurikaan merkitse tältä kantilta, sosiologian professori Jani Erola toteaa tiedotteessa.

Miesten kohdalla vahvimmin eriarvoisuuteen liittyvät oma työllisyys sekä koulutus. Naisilla se on puolestaan sinkkuus, ja miehilläkin yksineläminen on merkittävä tekijä eriarvoisuuden taustalla.

Tutkimusaineisto käsitti tietoja suomalaisten tuloeroista, koulutuksesta, työllisyydestä ja vanhempien luokkataustasta vuosilta 1991–2014. Tutkimus rajattiin 35–40-vuotiaisiin.