Marin sanoo, ettei ole pyytänyt ateriaetua tai osallistunut asiasta päättämiseen – poliisi aloittaa esiselvityksen valtioneuvoston kanslian viranhaltijoiden menettelystä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo Twitterissä , ettei ole pyytänyt ateriaetua tai osallistunut asiasta päättämiseen.

– Kun olen aloittanut tehtävässä, minulle on kerrottu, että tämä sisältyy Kesärannassa asumiseen ja yöpymiseen, ja että näin on toimittu myös aiempien pääministerien osalta, hän kirjoittaa.

Marin kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että menettely selvitetään. Hän on pyytänyt asiaan liittyvien hankintojen keskeyttämistä toistaiseksi.

– Olen luottanut asiassa virkamiehiltä saamaani tietoon ja ohjeistukseen. En ole itse tehnyt hankintoja, vaan kaikki hankinnat on tehty valtioneuvoston kanslian virkakunnan ja työntekijöiden toimesta.

Marinin käyttämä etu nousi julkisuuteen Iltalehden kerrottua tiistaina, että pääministerin perheen yksityiskäyttöön tulevia elintarvikkeita maksetaan valtion varoista noin 300 eurolla kuukaudessa.

Asiasta tehty yksi tutkintapyyntö

Helsingin poliisilaitos kertoi aiemmin tänään tekevänsä esiselvityksen valtioneuvoston kanslian (VNK) myöntämästä pääministerin ateriakorvauksesta. Poliisille on saapunut asiasta yksi tutkintapyyntö, ja poliisin on tehtävä asiasta vähintään esiselvitys, poliisi kertoo.

– Esiselvityksessä arvioidaan, onko asiassa syytä epäillä virka- tai jotakin muuta rikosta sen osalta, että pääministerille on korvattu aterioita, vaikka ministeripalkkiolaki ei tätä ainakaan sanamuotonsa perusteella näytä mahdollistavan, poliisin tiedotteessa sanotaan.

Esiselvitys ei koske pääministeri Marinia.

– Korostan, että esiselvitys ei koske millään muotoa pääministeriä tai tämän virkatoimia, sillä niiden arvioimiseen esitutkintaviranomaisella ei ole itsenäistä toimivaltaa. Tässä vaiheessa arvioidaan ainoastaan valtioneuvoston kanslian muiden virkamiesten menettelyä, tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Teemu Jokinen sanoi tiedotteessa.

STT kysyi VNK:sta, ketä tai keitä virkamiehiä esiselvitys koskee. Kanslian virasto- ja toimitilapalvelujen päällikkö Heikki Hovi vastasi tekstiviestitse, että VNK:n päätöksen on tehnyt kansliaa johtava alivaltiosihteeri Timo Lankinen.

– Asioiden selvittäminen on aina perusteltua, Hovi kirjoittaa.

Hovi ei vastannut STT:n kysymyksiin siitä, miten ja milloin nykyiseen ateriaetukäytäntöön on päädytty ja miten VNK:ssa nyt tarkastellaan sen omaa toimintaa.

Verottaja ja VNK eri linjoilla

Johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta kertoi STT:lle keskiviikkona, että verotuksen näkökulmasta olisi erikoista, jos työnantajan tarjoamaan asuntoetuun kuuluvana palveluna pidettäisiin ruokatarvikkeiden saamista. Hänen mukaansa asunto- ja ravintoetu ovat aivan erillisiä etuja, eikä asuntoetu sisällä ruokailuja.

Ruokailuun liittyvän edun ilmoittaminen on verottajan mukaan työnantajan tehtävä.

– Työsuhde-edut ovat tyypillisesti sellaisia, joista työnantaja huolehtii ja ottaa selvää, Varonen sanoi.

VNK:n Hovi kertoi keskiviikkona tulkitsevansa asiaa toisin. Hänen mukaansa kyse on kiinteästi Kesärannassa asumiseen ja asuntoetuun liittyvästä ravitsemispalvelusta, ei yleisestä ateriaedusta.

Tuloverolain mukaan pääministerin tehtävään liittyvä asuntoetu siihen kuuluvine palveluineen ei ole veronalaista tuloa. Laissa ei ole tarkemmin määritelty, mitä näihin palveluihin voi kuulua.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut