Lockheed Martin tarkensi Suomelle tarjottavien hävittäjien määrää: enimmillään 64 kappaletta

Amerikkalainen hävittäjävalmistaja Lockheed Martin tarjoaa Suomelle enimmillään 64 kappaletta F-35A-hävittäjää. Yhtiön edustajat eivät halunneet sitoutua tarkkaan lukumäärän Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystön keskiviikkona järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

F-35-kampanjaa Suomessa johtavan Scott Davisin mukaan lukumäärä ei ole tarjottavan suorituskyvyn tärkein tekijä. Jos Suomen valinta osuisi F-35:een, koneiden lopullinen määrä varmistuisi hänen mukaansa paketin viimeistelyssä valintapäätöksen ja sopimuksen allekirjoittamisen välillä. Myös valuuttakurssimuutoksilla voi olla vaikutusta asiaan.

– Näistä syistä emme halua kertoa koneiden tarkkaa määrää, koska se saattaa tulevaisuudessa muuttua, Davis sanoi.

Hän kuitenkin vahvisti, ettei yhtiön lopullisessa tarjouksessa ole muita lukumääriä kuin 64 – ei esimerkiksi vähimmäismäärää koneille.

Lockheed Martinilla on voinut olla paineita avata tarjouksensa lukumäärää, koska F-35:tä on pidetty kalliina vaihtoehtona ja koska amerikkalainen Boeing ja ruotsalainen Saab ovat jo paljastaneet tarjoamiensa koneiden määrän. Typhoon-konetta kauppaava Eurofighter ja Rafale-hävittäjää valmistava ranskalainen Dassault eivät ole lukumääristä toistaiseksi kertoneet.

Häiveteknologista osaamista Suomeen

Suomen HX-hankkeen mukaan tarjouksessa olevien koneiden määrän voi kertoa julkisuuteen.

Davisin mukaan Suomen hankintabudjetin puitteissa tarjottavien koneiden enimmäismäärä päätettiin kertoa sen jälkeen, kun Lockheed Martin oli käynyt jatkokeskusteluja HX-hankkeen edustajien kanssa.

Lockheed Martin kertoi tiedotustilaisuudessa myös tarjoavansa "tietylle suomalaisyhtiölle" koneen rungon häiveominaisuuksilla varustettujen paneeleiden valmistusta ja korjausta 20 vuodeksi. Suomen lisäksi tuotanto palvelisi myös muita F-35:tä käyttäviä maita.

Suurlähetystön tilaisuudessa niin ikään esiintynyt Boeing toisti aiemman tiedon, jonka mukaan se tarjoaa Suomelle yhteensä 64 konetta: 50 kappaletta Super Hornet E -hävittäjiä sekä 14 kappaletta Growlereita, joka on Super Hornetin elektroniseen sodankäyntiin varusteltu versio.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut