Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa jatkuu matkustajalaiva Viking Sallylla kesällä 1987 tapahtuneen henkirikoksen käsittely. Länsisaksalaisten 20-vuotiaan miehen murhasta ja 22-vuotiaan naisen murhan yrityksestä syytetään viisikymppistä tanskalaismiestä.
Syytetty oli teon aikaan 18-vuotias ja matkasi laivalla partioryhmänsä kanssa leirille Suomeen. Uhrit taas olivat matkalla Tukholmasta Turkuun osana interrail-matkaansa. Väkivallanteko tapahtui Ahvenanmaan Föglön saaren kohdalla.
Syyttäjän mukaan syytetty hyökkäsi helikopterikannella makuupusseissa nukkuneiden uhrien kimppuun laivan tiloista ottamallaan kuonavasaralla. Kuonavasara on työkalu, jota käytetään hitsauksessa.
Syytteen mukaan uhreja lyötiin useita kertoja pään alueelle. Mies kuoli ja nainen loukkaantui vakavasti.
Syytetty kiistää syytteen kokonaisuudessaan. Häntä on määrä kuulla tänään oikeudenkäynnissä.
18-vuotiasta partiopoikaa pidettiin todistajana
Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan tanskalaismies oli aamuyöllä ensimmäisten joukossa uhrien luona. Miestä pidettiin teon aikaan todistajana. Häntä käytiin kuulemassa partioleirillä Suomessa ja myöhemmin vielä Tanskassa.
Kuulustelussaan lokakuussa 1987 syytetty kertoi sattuneensa helikopterikannelle vähän ruotsalaisten partiopoikien jälkeen.
– Hän pystyi kuulemaan ruotsalaisten puheesta, että he vaikuttivat olevan vähän järkyttyneitä, ja kuulusteltava kysyi heiltä, mitä oli hullusti. Tällöin hän ei pystynyt näkemään makuupusseissa olevia saksalaisia. Hän käveli lähemmäksi ruotsalaisia ja nyt hän saattoi nähdä, että siinä oli paljon verta, syytetyn kuulusteluraportissa sanotaan.
Syytetyn vuonna 1987 kertoman mukaan ruotsalaispoikien kanssa sovittiin, että he lähtevät hakemaan apua ja hän jää uhrien kanssa. Kun ruotsalaisilla kesti, syytetty lähti kertomansa mukaan itsekin etsimään apua. Kaksi kantta alempana hän kertoi löytäneensä henkilökunnan tiloista laivan kapteenin, joka ei ensin uskonut pojan kertomaa, mutta lähti kuitenkin katsomaan tapahtumapaikkaa. Syytetyn kertoman mukaan kapteeni auttoi miehen sisälle ja hän itse kantoi naisen.
Syyttäjä vetoaa ex-vaimolle lähettyihin viesteihin
Vuonna 2015 Suomen poliisi sai Tanskan poliisilta tietoa toisen rikostutkinnan yhteydessä ilmi tulleista asioista. Syytetyn kerrottiin puhuneen ihmisille siitä, että hän olisi tehnyt henkirikoksen Tukholmasta Turkuun menneellä laivalla.
Elokuussa 2016 suomalaispoliisi tapasi miehen Kööpenhaminassa vankilassa, ja kuulustelupöytäkirjan allekirjoituksen jälkeen mies sanoi haluavansa kertoa vankilan ulkotiloissa, mitä laivalla oikeasti tapahtui.
Pihalla mies ja suomalaispoliisi istuivat kaksin pöytään. Tapahtuneesta on esitutkinnassa näyttönä vain poliisin kertoma.
Poliisin mukaan syytetty kertoi hyökänneensä vasaralla uhrien kimppuun viedäkseen heiltä rahat. Mies kertoi nähneensä pian iskujen jälkeen ruotsalaispoikien lähestyvän ja menneensä piiloon, poliisi kertoi.
– Hän ehti kertomansa mukaan ennen ruotsalaisten partiopoikien helikopterikannelle tuloa mennä helikopterikannen toiselle laidalle heittämään kuonavasaran mereen. Hän palasi uhrien luokse samaan aikaan kuin nämä ruotsalaiset partiopojat tulivat paikalle, kuulusteluraportissa sanotaan.
Poliisin mukaan syytetty sanoi, ettei hänellä ollut mitään uhreja vastaan, vaan nämä vain olivat sattuneet väärään aikaan väärään paikkaan.
Poliisin kertomus määrättiin pääosin hyödyntämiskieltoon
Syytetyn puolustus vaati maanantaina oikeudenkäynnin aluksi hyödyntämiskieltoa suomalaispoliisin kertomukselle sillä perusteella, että syytetyllä ei ollut kuulustelussa avustajaa ja lisäksi kuulustelu tehtiin englanniksi.
– Siinä on sen verran paha oikeudenloukkaus, että me emme voi hyväksyä, että sellaista täällä hyödynnetään. Hänellä ei ollut avustajaa, hän oli sellaisessa tilassa, että ei silloin olisi voinut mitenkään käydä keskustelua ilman avustajaa, ja sen lisäksi häntä on kuultu kielellä, jota hän ei hallitse, syytetyn asianajaja Martina Kronström sanoi.
Hänen mukaansa käräjäoikeus sallii, että poliisia kuullaan todistajana ainoastaan epäiltyyn tekoaseeseen liittyen. Muilta osin poliisin kertomukseen ei voida vedota.