Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuningatar avaa parlamentin uuden istuntokauden Britanniassa

Englannin kuningatar Elisabet, 95, esiintyy tiistaina ensimmäistä kertaa julkisuudessa edesmenneen miehensä, prinssi Philipin kuoleman jälkeen, kun hän pitää perinteisen puheensa ja avaa parlamentin uuden istuntokauden.

Kuningatar linjaa puheessaan hallituksen suunnitelmat tulevalle vuodelle. Pääministeri Boris Johnsonin hallitus lähtee uudelle istuntokaudelle hyvistä asemista konservatiivien voitettua viime viikolla paikallis- ja aluevaaleissa. Myös hyvin edennyt koronarokotuskampanja on nostanut pääministerin suosiota.

Johnsonin mukaan hallitus tulee avaamaan taloutta rivakasti ja keskittymään myös tuloerojen kaventamiseen.

– Emme korjaa vain pandemian jälkiä, vaan menemme pidemmälle ja luomme maahaan tasa-arvoa, taistelemme rikollisuutta vastaan ja luomme mahdollisuuksia kaikkialla maassa niin perheille kuin yrityksillekin, jotta ne voivat rakentaa parempaa tulevaisuutta, Johnson runoili.

Koronapandemia näkyy myös kuningattaren puheessa, jota pääsee seuraamaan vain pieni joukko ylä- ja alahuoneen jäseniä. Heidän on noudatettava turvaetäisyyksiä. Kaikille paikalle tuleville on tehty koronatesti.

Kuningattaren kanssa tilaisuuteen osallistuu hänen poikansa, prinssi Charles, 72, Prinssi Philip oli yleensä kuningattaren mukana parlamentin avajaisissa aina siihen saakka kunnes hän vetäytyi julkisista tehtävistään vuonna 2017. Philip kuoli viime kuussa 99-vuotiaana.

Kuningattaren puheen on määrä alkaa kello 17 Suomen aikaa.