Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhasen mukaan maakuntaveroon liittyy isoja ongelmia – "Hallituksen määriteltävä, onko syksyllä tehty linjaus toteutettavissa"

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan maakuntaveroa pohtineen parlamentaarisen komitean työ toi esille merkittäviä ongelmia veroon liittyen ja hallituksen on tarkasteltava, voiko se edetä asiassa aiemman suunnitelmansa mukaan.

– Ongelmat liittyvät ennen muuta siihen, että verotasoerot eri puolilla maata, riippuen palveluista, tuloeroista, kasvaisivat kohtuuttoman suuriksi. Tämän seurauksena se veron hyväksyttävä taso tulisi olemaan todella matalaa, marginaalista luokkaa, Vanhanen sanoi taustatilaisuudessa politiikan ja talouden toimittajille.

Vanhasen mukaan keskustan lähtökohtana on, että sosiaali- ja terveydenhuolto toteutetaan yhteisesti rahoitettuna ja maakuntaveroa ei olisi luontevaa käyttää ihmisten terveyden hoitamiseksi.

– Se on ollut sote-uudistuksen alkuperäisiä tavoitteitakin, että terveydenhoito otetaan koko kansan maksettavaksi eikä siihen vaikuta se, ovatko sairaan naapurit, jotka kunnallisveroa maksavat, rikkaita vai köyhiä.

Komitea arvioisi veron tarpeellisuutta myöhemmin

Hallituksen sote-ministeriryhmä linjasi viime syksynä, että hallitus sitoutuu verotusta ja rahoitusta koskevan lainsäädännön valmistumiseen hallituskauden aikana sekä sen voimaantuloon viimeistään vuonna 2026.

– Selvästikin tässä on edessä ensin poliittisen linjan määrittely, että onko syksyllä tehty linjaus toteutettavissa sen jälkeen, kun komitea teki tästä tällaisen perustyön. Sitä komiteatyötä ei syksyllä ollut käytettävissä, Vanhanen sanoi.

Maakuntaveron käyttöönottoa selvittänyt parlamentaarinen komitea esitti maaliskuussa, että veron tarpeellisuutta tulisi arvioida myöhemmin, kun hyvinvointialueiden rahoitusmallin toimivuudesta on saatu riittävästi kokemusta ja alueiden tehtäväkenttää on mahdollisesti laajennettu.

Komitea ei ollut yksimielinen, vaan sen mietintöön sisältyi neljän, niin hallituspuolueita kuin oppositiota edustavan jäsenen eriävät mielipiteet.

Keskeisimmät maakuntaveron käyttöönottoa tukevat argumentit liittyvät alueellisen itsehallinnon vahvistamiseen, taloudellisiin kannustimiin ja investointien rahoitukseen. Maakuntaveron käyttöönottoa vastaan puhuvista seikoista keskeisimmät ovat sen työn verotukseen aiheuttama kiristymispaine sekä mahdollinen alueellisten erojen kasvu ja palveluiden yhdenvertaisuuden heikkeneminen.