Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

USA:n ydinsukellusvene satamapysähdyksellä Pohjois-Norjassa

Amerikkalainen ydinsukellusvene New Mexico on parhaillaan saapumassa huoltokäynnille satamaan Tromssassa Pohjois-Norjassa, kertoo yleisradioyhtiö NRK . Vierailun johdosta sataman alueelle on määrätty maanantaista keskiviikkoon lentokielto.

NRK:n mukaan laivastovierailu on aiheuttanut myös vastalauseita paikallisen väestön ja poliitikkojen keskuudessa. Huolta on aiheuttanut mahdollisen ydinonnettomuuden riski, johon vastaamiseen alueelta ei löydy valmiuksia.

Norjan puolustusvoimien operaatioesikunnan edustaja Elisabeth Eikeland sanoo NRK:lle ymmärtävänsä huolia, koska vastaavasta aluskäynnistä alueella on jo aikaa. Hän kuitenkin muistutti, että amerikkalaisilla on pitkä kokemus ydinreaktorilla varustettujen sukellusveneiden käytöstä ilman onnettomuuksia.

New Mexico on yli sata metriä pitkä Virginia-luokan ydinsukellusvene, johon kuuluu noin 130 hengen miehistö.

Aiemmin keväällä Norjaan saapui pidemmälle vierailulle strategisia B-1-pommikoneita, jotka ovat lentäneet Örlandin tukikohdasta käsin eri puolille Eurooppaa.

Lähteenä myös Barents Observer.