Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Afganistanissa ainakin 30 ihmistä on kuollut koulun lähellä tapahtuneessa räjähdyksessä – silminnäkijän mukaan suurin osa uhreista on teinityttöjä

Afganistanissa ainakin 30 ihmistä on kuollut ja 52 haavoittunut koulun lähellä tapahtuneessa räjähdyksessä maan pääkaupungissa Kabulissa, kertoo maan sisäministeriö.

Räjähdystä paennut silminnäkijä kertoi uutistoimisto AFP:lle, että suurin osa uhreista on teini-ikäisiä naispuolisia oppilaita, jotka olivat juuri olleet lähtemässä koulusta. AFP:n mukaan kyseessä on tyttökoulu. Uutistoimisto Reutersin mukaan koulussa opiskelee sekä tyttöjä että poikia omilla vuoroillaan.

Sisäministeriön edustaja nimitti uutistoimisto AFP:lle räjähdystä terrori-iskuksi. Ministeriön edustajan mukaan räjähdyksessä vammoja saaneita on evakuoitu räjähdyspaikan läheisyydestä sairaaloihin.

Qatarilaismedia al-Jazeeran ja afganistanilaisen televisiokanava Tolo Newsin mukaan räjähdyksiä olisi ollut kolme.

Presidentti syyttää Talebania, liike kieltää

Mikään taho ei toistaiseksi ole ilmoittautunut iskun tekijäksi. Afganistanin presidentti Ashraf Ghan on syyttänyt iskusta Taleban-liikettä, joka on kieltänyt osallisuutensa.

Räjähdys tapahtui Kabulin länsiosassa alueen asukkaiden ollessa tekemässä ostoksia ensi viikolla vietettävän id al-fitrin alla. Id al-fitr on muslimien tärkein juhla, jota vietetään pyhän kuukauden ramadanin päätteeksi.

Dasht-e-Barchin alueella asuu enimmäkseen shiia-uskoista hazara-vähemmistöä. Alueelle on usein kohdistunut sunniterroristien hyökkäyksiä.

Viime vuoden toukokuussa 25 ihmistä kuoli, kun asemiehet tunkeutuivat Lääkärit ilman rajoja -järjestön avustaman sairaalan synnytysosastolle. Lokakuussa 18 ihmistä kuoli paikalliseen koululaitokseen kohdistuneessa pommi-iskussa.

Taleban solmi Yhdysvaltojen kanssa tulitaukosopimuksen viime vuoden helmikuussa, jonka jälkeen ryhmä on kieltänyt tehneensä iskuja Kabulissa. Verisiä yhteenottoja ja pommi-iskuja on kuitenkin tapahtunut toistuvasti maaseudulla eri puolilla maata.

Yhdysvallat on vetämässä joukkojaan Afganistanista syyskuun 11. päivään mennessä. Monet Afganistanissa pelkäävät talebanien aloittavan uudelleen terrorihallintonsa, kun amerikkalaisjoukot liittolaisineen ovat poistuneet maasta.