EU odottaa Yhdysvalloilta konkreettista ehdotusta koronarokotteiden patenteista

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoo EU:n olevan valmis keskustelemaan Yhdysvaltojen aloitteesta luopua koronarokotusten patenteista, kun ehdotuksen yksityiskohdat selvenevät.

– Olemme valmiita keskustelemaan tästä asiasta heti kun pöydälle saadaan konkreettinen esitys, Michel sanoi, kun EU-johtajat kokoontuivat Portossa.

Michel huomautti, ettei EU:ssa uskota rokotepatenteista luopumisen olevan ihmeratkaisu maailman koronatilanteeseen.

Michelin mukaan EU:ssa on yleinen näkemys, että nopein tapa laajentaa rokotteiden maailmanlaajuista jakelua on viennin kasvattaminen. EU kannustaa kaikkia osapuolia helpottamaan rokoteannosten vientiä, hän sanoi.

Toisin kuin EU, Yhdysvallat ei ole antanut viedä rokotteita, muun muassa koska valmistajien kanssa solmitut sopimukset estävät sen. EU:n vienti on tähän mennessä noussut noin 200 miljoonaan annokseen.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi huippukokouksen jälkeen, ettei koronarokotteiden patenttien pitäisi muodostua esteeksi, kun koko maailman väestö yritetään saada rokotettua tautia vastaan.

– Tärkeää on saada maailman väestö kattavasti rokotettua. Pidin esillä sitä, että meidän pitää suhtautua avoimesti keskusteluun patenttien avoimuudesta. Meidän pitää yhdessä pystyä osoittamaan myös maailmanlaajuista solidaarisuutta, Marin summasi omaa puheenvuoroaan.

Marin toivoi, että työ yhteisymmärryksen aikaansaamiseksi tuottaisi tulosta ensi kuussa pidettävässä seuraavassa EU-huippukokouksessa.

– On totta, että EU-maissa on erilaisia näkemyksiä tässä asiassa, mutta keskustelu on nyt avattu ja sitä tullaan jatkamaan. Toivon mukaan jo seuraavassa kokouksessa meillä olisi jäsennellympi yhdensuuntainen näkemys tästä patenttikysymyksestä, Marin sanoi.

EU korostaa vientiään

Rokotekysymys ja patentit olivat esillä sekä EU-johtajien kesken, että virtuaalitapaamisessa Intian pääministeri Narendra Modin kanssa, jonka maassa koronatilanne on ryöstäytynyt erittäin pahaksi. Intian viranomaiset kertoivat lauantaina, että edeltävän vuorokauden aikana maassa kirjattiin lähes 4 200 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Kyseessä on suurin päiväkohtainen luku pandemian aikana.

– EU on yksi maailman suurimmista rokoteviejistä. Se on vienyt koko pandemian ajan rokotteita toisin kuin Yhdysvallat ja Britannia, jotka eivät ole juuri vieneet maiden ulkopuolelle, vaan keskittyneet rokottamaan omaa väestöään. Tästä näkökulmasta EU on osoittanut merkittävää solidaarisuutta, Marin sanoi.

Marin sanoi Suomen auttaneen Intiaa sen vaikeaksi käyneessä koronatilanteessa ja olevan valmis antamaan apua jatkossakin. Mahdollisesti yli jäävien rokoteannosten vientiin Marin ei kuitenkaan ottanut kantaa.

Saksa, jolla on vahva kotimainen lääketeollisuus, on suhtautunut patenteista luopumiseen hyvin nihkeästi. EU:ssa on herännyt huolta, että Yhdysvaltojen patenttialoite saa unionin näyttämään kitsaalta, jos se ei lähde hankkeeseen mukaan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi, että patenttikysymys ei ole kiireisin asia.

– Kiireellisintä on tuottaa enemmän ja lisätä solidaarisuutta, Macron sanoi.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sanoi, että ongelma ei ole rokotepatentit, vaan riittämätön tuotantokapasiteetti, kertoi uutistoimisto TT.

– Vaikka patenteista luovuttaisiin, se ei muuttaisi rokotteiden saatavuutta mitenkään. Ajatus, että päätös vaikuttaisi siihen, on naiivi, Löfven sanoi.

Paavikin kannattaa

EU:n oma rokotehankinta alkaa olla jo varsin turvattu. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tviittasi Portosta, että komissio on tehnyt yhteensä 900 miljoonan annoksen lisätilauksen Pfizerin ja Biontechin rokotteesta, optiolla hankkia vielä 900 miljoonaa annosta lisää.

Keskusteluun rokotteista liittyi lauantaina myös paavi Franciscus, joka lauantaina antoi tukensa patenteista luopumiselle. Paavi otti asiaan kantaa videoviestissä sunnuntain vastaisena yönä esitettävään Vax Live -konserttiin, jossa vaadittiin nopeampaa ja laajempaa jakelua rokotteille.

Paavi tuomitsi viestissään "individualismin viruksen, joka tekee meidät välinpitämättömiksi muiden kärsimyksille".

Aiemmin myös maailman terveysjärjestö WHO, Intia ja Etelä-Afrikka ovat tukeneet patenteista luopumista.

---

Lähteenä myös AFP.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut