Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus hioo perhevapaauudistusta – päivärahan maksua jatketaan vauvan kuoleman jälkeen

Hallituksen esitysluonnokseen perhevapaauudistuksesta tehdään useita parannuksia päättyneen lausuntokierroksen jälkeen, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö.

Esimerkiksi lapsen syntyessä kuolleena tai kuollessa hieman myöhemmin, synnyttäneen vanhemman raskaus- ja vanhempainrahajakso jatkuisi yhtäjaksoisesti 105 arkipäivän ajan. Aiempi esitys oli 84 päivää.

– Tavoitteemme on huomioida perheiden ja elämäntilanteiden moninaisuus mahdollisimman hyvin. Samalla tehtävämme on varmistaa, että lainsäädännöstä tulee selkeää, yksiselitteistä ja kaikki tulevat kohdelluiksi yhdenvertaisesti, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) tiedotteessa.

Parannuksia olisi tulossa myös muun muassa kaksosten, kolmosten ja useampien syntyneiden lasten vanhempien yhtä aikaa pidettävien vanhempainrahapäivien määrään. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan kyse on tarkennuksista siihen, mitä vanhemmat saavat.

Kaksosten vanhemmille maksettaisiin 108 päivärahapäivää, kolmosten vanhemmille 198 päivärahapäivää ja niin edelleen, jos vauvoja syntyy enemmän.

Vanhemmuuden tunnustaneelle oikeus vanhempainrahaan

Lisäksi lausuntopalautteen perusteella esitykseen on tehty muutoksia yhden vanhemman perheen asemaan.

Oikeus vanhempainrahaan on esityksen mukaisesti lapsen juridisella vanhemmalla, joka on lapsen huoltaja. Tämän lisäksi vanhemmuuden tunnustaneella henkilöllä olisi oikeus vanhempainrahaan neljän kuukauden ajan lapsen syntymästä lukien.

– Kiitämme palautteen antajia, sillä saamamme palaute on kehittänyt hallituksen esitysluonnosta, Pekonen sanoo.