EU valmistelee hätäapua Intialle, viikon aikana maassa raportoitu yli kaksi miljoonaa uutta tartuntaa – todellisten lukujen arvellaan olevan vieläkin suurempia

EU aikoo antaa apua koronan koettelemalle Intialle, sanoo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

– Olen huolestunut Intian epidemiologisesta tilanteesta. Olemme valmiita tukemaan (Intiaa). EU käy läpi vaihtoehtoja, jotta voimme nopeasti vastata Intian avunpyyntöön EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta, von der Leyen kirjoitti Twitterissä .

EU:n pelastuspalvelun kautta tarjottava apu voi olla esimerkiksi lääkintähenkilöstön lähettämistä väestöryhmille hätätilanteessa tai luonnonkatastrofin jälkeen.

Aiemmin Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi, että Saksa valmistautuu järjestämään pikaista apua Intialle, jossa koronatartunnat ovat lähteneet räjähdysmäiseen kasvuun.

Intian koronavirustilanne on viime aikoina kehittynyt äärimmäisen vakavaksi. Maassa kirjattiin sunnuntaina lähes 350 000 uutta tartuntaa ja 2 800 kuolemantapausta. Luvut ovat korkeimmat pandemian aikana. Viikon aikana Intiassa on kertynyt yli kaksi miljoonaa uutta tartuntaa, 58 prosenttia enemmän kuin edellisenä viikkona.

Monet mediat ovat kertoneet potilaista, jotka ovat kuolleet jonottaessaan täynnä oleviin sairaaloihin. Pulaa on niin sairaalapaikoista kuin hapesta ja lääkkeistä.

Viranomaiset eivät kuitenkaan halua ottaa vastaan moitteita huonosta valmistautumisesta. Twitter vahvisti sunnuntaina poistaneensa Intiassa kymmeniä viranomaistoimia arvostelleita tviittejä maan hallituksen vaatimuksesta.

Twitter sanoi poistaneensa viestit juridisin perustein. Tviittejä voidaan poistaa näkyvistä yksittäisen maan alueella, jos kyseisen maan lainsäädäntö edellyttää sitä.

Intian uhriluvut todennäköisesti raportoituja suurempia

New York Timesin arvion mukaan Intian viralliset luvut koronatartunnoista ja -kuolemista ovat selvästi todellisia alhaisemmat. Krematorioista kerättyjen tietojen perusteella todellisia uhrilukuja peitellään. Monet viranomaiset ja omaiset eivät pelon tai häpeän takia halua kirjata kuolleiden todellisia kuolinsyitä, lehti kertoo.

Intiassa ehdittiin vuoden alussa jo iloita koronakriisin lähenevästä lopusta, koska maa näytti tiukkojen sulkutoimien avulla selvinneen vähin vaurioin. Virus lähti kuitenkin leviämään uudelleen räjähdysmäisesti, kun maassa alettiin järjestää suuria uskonnollisia ja poliittisia kokoontumisia sekä urheilutapahtumia.

Samalla rokottaminen takkuilee. Harvempi kuin joka kymmenes ihminen on saanut edes yhden rokoteannoksen, vaikka Intia on maailman suurin rokotevalmistaja.

Italia kieltää maahantulon Intiasta

Italia kieltää maahantulon Intiasta kaikilta paitsi omilta kansalaisiltaan, kertoo maan terveysministeri Roberto Speranza. Italiaan ei saa tulla, jos on 14 edeltävän vuorokauden aikana ollut Intiassa.

Italian kansalaisilta vaaditaan koronavirustesti sekä Intiasta lähtiessä että Italiaan saapuessa, ja lisäksi paluun jälkeen on oltava karanteenissa.

Niitä, jotka ovat jo ehtineet tulla Italiaan oleiltuaan Intiassa 14 vuorokauden sisällä, ministeri opastaa olemaan yhteydessä terveysviranomaisiin.

Myös Italia on kärsinyt koronaviruksesta suuresti. Maan on määrä alkaa hellittää rajoituksia maanantaista alkaen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut