Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Oikeusministeriö perkaa Minneapolisin poliisilaitoksen toiminnan Yhdysvalloissa

Oikeusministeri Merrick Garlandin mukaan tavoitteena on muun muassa selvittää, ovatko poliisit järjestelmällisesti käyttäneet liikaa voimaa toimissaan. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa oikeusministeriö aloittaa tutkinnan Minneapolisin poliisilaitoksen toiminnasta. Oikeusministeri Merrick Garlandin mukaan tavoitteena on selvittää, ovatko poliisit järjestelmällisesti käyttäneet liikaa voimaa toimissaan, ja onko poliisilaitos suosinut käytäntöjä, jotka loukkaavat ihmisten perustuslaillisia oikeuksia.

Tutkinta aloitettiin sen jälkeen kun valkoinen ex-poliisi Derek Chauvin todettiin Minneapolisissa tiistaina syylliseksi mustan George Floydin kuolemaan pidätystilanteessa. Häntä uhkaa jopa 40 vuoden tuomio.

Jos väärinkäytöksiä löytyy, tutkinnan seurauksena voidaan joko nostaa syytteitä tai määrätä poliisilaitos muuttamaan toimintaansa. Minneapolisin poliisi on luvannut tehdä yhteistyötä tutkinnassa.

Minneapolisissa poliisilaitosta on pitkään syytetty rasistiseksi. Vaikka mustien osuus kaupungin väestöstä on vain noin viidennes, pitkälti yli puolet poliisin luoteihin kuolleista on tilastojen mukaan ollut mustia.

"Vasta ajan myötä selviää, onko tuomio alku jollekin"

Floydin kuolema poiki laajoja rasisminvastaisia mielenosoituksia, jotka levisivät Yhdysvalloista ympäri maailmaa.

– Vasta ajan myötä selviää, onko tämä tuomio alku jollekin, joka todella muuttaa Yhdysvaltoja ja sitä, miten mustat amerikkalaiset kokevat, kirjoitti Floydin veli Philonise Floyd Washington Post -lehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

– Meidän tehtävämme on jatkaa tästä eteenpäin, hän jatkoi.

Floydin kuolinpaikalle pystytetylle, asukkaiden tekemälle muistomerkille saapunut Helena Sere sanoi olevansa tyytyväinen tuomioon.

– Tuomio ei kuitenkaan palauta häntä henkiin. Mutta poliisi joutuu nyt vastuuseen teoistaan, ja toivon, että se on alku muutokselle, Sere sanoi.

Floydin pidätystilanteessa oli mukana myös kolme muuta poliisia. Heidän oikeudenkäyntinsä on määrä alkaa myöhemmin tänä vuonna.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut