Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Afrikassa riehuva maastopalo on tuhonnut Kapkaupungin yliopiston historiallisen kampuskirjaston

Etelä-Afrikan Kapkaupungin liepeillä sijaitsevan Pöytävuoren rinteillä riehuva maastopalo on levinnyt kaupungin yliopistoon. Palo on tuhonnut kampuksella sijaitsevan historiallisen kirjaston ja sadat opiskelijat ovat joutuneet pakenemaan.

Sunnuntaina syttyneestä maastopalosta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja yhdysvaltalainen uutiskanava CNN .

Kapkaupungin pormestarin Dan Platon mukaan ainakin yksi palokunnan jäsen on joutunut sairaalaan saamiensa palovammojen vuoksi. CNN:n mukaan mittavan tulipalon sammutustöihin on osallistunut yhteensä yli 120 palokunnan jäsentä.

Viranomaisten mukaan tulipalo on vahingoittanut niin ihmisten koteja kuin historiallisia rakennuksiakin. Etelä-Afrikan yleisradioyhtiö SABC kertoo, että Kapkaupungin Mowbray'ssa sijaitseva historiallinen tuulimylly Mostert's Mill on tuhoutunut tulipalossa.

Pöytävuoren kansallispuisto on pyytänyt sosiaalisessa mediassa vaeltajia poistumaan alueelta ja autoilijoita siirtämään ajoneuvonsa puiston lähettyviltä.

Kansallispuistossa sunnuntaina ollut Lisette Lombard kertoo Twitteriin julkaisemallaan videolla juosseensa tulipaloa karkuun.

– Autoni tuhoutui tulipalossa kuten muidenkin autot ja ravintola, mutta luojan kiitos olemme turvassa. En ole koskaan kokenut tulipaloa, joka leviää niin ennakoimattoman nopeasti. Kunnioitan palokuntaamme niin paljon, Lombard kiitteli myöhemmässä tviitissä .

Palon arvioidaan levinneen avotulesta

Maan kansallispuistoja hallinnoivan South Africa National Parksin (SANP) tiedotteen mukaan alueella on suljettu teitä ja lähistöllä kulkevia kehotetaan olemaan valppaana.

Yhdysvaltalaislehti Washington Post kirjoittaa, että koditon ihminen olisi sytyttänyt palon vahingossa. Arvio perustuu SANP:n tekemään tutkintaan.

SANP:n tiedotteen mukaan alueella oli ollut erittäin vanhoja mäntyjä ja niistä irronneita osasia, mikä vaikutti osaltaan tulen nopeaan leviämiseen. Lisäksi maastopalon kerrotaan muodostaneen tuulenvirtauksen, joka nopeutti leviämistahtia entisestään.

Viranomaisten mukaan hälytys palosta saatiin sunnuntaiaamuna.

AFP:n ja SABC:n mukaan sammutustöissä on ollut apuna kolme helikopteria, jotka pudottavat vettä lieskojen päälle. SANP:n tiedotteen mukaan Pöytävuoren kansallispuiston pelastushenkilöstön edustajan mukaan alueella olisi sen sijaan käytössä neljä helikopteria, minkä lisäksi paikalla on säiliö- ja paloautoja.

Kapkaupunki on maan toiseksi suurin asutuskeskus.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.