Nasa valitsi SpaceX:n toteuttamaan seuraavan astronauttien kuumoduulin

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on valinnut avaruusyhtiö SpaceX :n rakentamaan kuumoduulin, joka vie yhdysvaltalaiset astronautit takaisin Kuun pinnalle osana Artemis-avaruusohjelmaa.

Washington Post -sanomalehden tietojen mukaan SpaceX päihitti tarjouskilpailussa Amazon-miljardööri Jeff Bezosin Blue Originin sekä puolustusteollisuuden yrityksen Dyneticsin . Sopimuksen kerrotaan olevan 2,9 miljardin dollarin arvoinen.

Nasan päätöstä voi pitää huomattavana luottamuksen osoituksena SpaceX:ää kohtaan, sillä aiemmin Nasan tapana on ollut palkata yksityissektorin hankinnoissaan tehtävään useampi eri yhtiö siltä varalta, että joku niistä epäonnistuu.

Miljardööri Elon Muskin perustaman SpaceX:n yhteistyö Nasan kanssa on kantanut muutenkin hedelmää. Yhtiön Crew Dragon -avaruusaluksen on määrä toteuttaa toinen miehitetty lentonsa kansainväliselle avaruusasema ISS:lle ensi viikolla .

Starship räjähtänyt jo neljästi testeissä

SpaceX toteutti ensimmäisenä yksityisyrityksenä miehitetyn lennon ISS-avaruusasemalle viime vuonna. Hetki oli merkittävä paitsi SpaceX:lle, myös Yhdysvaltain avaruusohjelmalle laajemminkin, sillä sen myötä Yhdysvallat pystyi ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen lähettämään astronautteja kiertoradalle omalta kamaraltaan.

Lakkautetun avaruussukkulaohjelmansa vuoden 2011 viimeisen lennon jälkeen Yhdysvallat oli ollut riippuvainen Venäjän Sojuz-raketeista, joiden matkustajapaikoista se on maksanut kallista hintaa.

Yhdysvaltain toiveena on neuvotella Venäjän kanssa sopimus, jonka mukaan jatkossa kahden maan avaruusohjelmat vaihtaisivat keskenään matkustajapaikkoja ISS-avaruusaseman miehittämisessä ilman, että raha vaihtaisi käsiä. Näin varmistettaisiin, että ISS-asemalla on aina sekä Nasan että Venäjän avaruusjärjestö Roskosmosin henkilökuntaa.

Vuodelle 2024 suunnitelluissa Artemis-kuulennoissa on määrä käyttää SpaceX:n prototyyppivaiheessa olevaa Starship-avaruusalusta, joka on suunniteltu kuljettamaan suurta miehistöä ja laskeutumaan niin maapallolle kuin muillekin taivaankappaleille.

Uudelleenkäytettäväksi suunnitellun Starship-aluksen kehitys ei toistaiseksi ole sujunut ruusuisesti. Aluksen prototyyppejä on räjähtänyt koelaukaisuissa jo neljä.

SpaceX:n alus poimii astronautit Kuun kiertoradalta

Artemis-kuuohjelman rakettina on määrä käyttää Nasan pitkään kehitteillä ollutta SLS-rakettia (Space Launch System), jonka neitsytlentoa odotetaan myöhemmin tänä vuonna. SLS:n ensilentoa on kuitenkin lykätty jo lukuisia kertoja aiemminkin.

Nasan tämänhetkisen suunnitelman mukaan astronautit matkustavat SLS-raketilla ja Orion-aluksella Kuun kiertoradalle sijoitettavalle Gateway-asemalle, jossa etukäteen lähetetty Starship-alus olisi heitä odottamassa. Astronautit vaihtaisivat asemalla SpaceX:n alukseen, joka veisi heidät Kuun pinnalle.

Donald Trumpin presidenttikaudella Artemis-ohjelman tavoitteeksi asetettiin astronauttien vieminen Kuuhun vuoteen 2024 mennessä, mutta presidentti Joe Bidenin kaudella tämän aikataulun on arveltu joustavan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut