Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Saimaalla ei voimassa olevia kalastusrajoituksia saimaannorpan suojelemiseksi – ministerit Mikkonen ja Leppä kiistelevät

Asetus saimaannorppia suojelevista kalastusrajoituksista on viivästynyt, maa- ja metsätalousministeriö kertoo. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Marja Juonala / STT

Saimaalla ei ole voimassa olevia kalastusrajoituksia saimaannorpan suojelemiseksi torstaista lähtien. Asetus rajoituksista on viivästynyt, koska sen valmistelu on kesken valtioneuvostossa, kertoo maa- ja metsätalousministeriö tiedotteessa.

Edellinen asetus tuli voimaan huhtikuussa 2016 ja oli voimassa 14. huhtikuuta 2021 saakka. Ministeriön mukaan kalastuslaissa on kuitenkin sopimusmenettely, joka turvaa saimaannorppaa. Alueen osakaskunnat ja muut vesialueen omistajat ovat sitoutuneet norppaturvalliseen kalastukseen ja kalastuksen rajoittamiseen alueillaan.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) kritisoi keskiviikkona Twitterissä maa- ja metsätalousministeriötä.

– Saimaannorpan tulevaisuus on vaakalaudalla. Verkkokalastusta Saimaalla rajoittavan asetuksen voimassaoloaika päättyy tänään, mutta maa- ja metsätalousministeriö ei ole tuonut uutta asetusta hallituksen päätettäväksi. Uusi nykyistä tiukempi asetus on annettava viipymättä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan Mikkosen väite ei pidä paikkaansa.

– Olemme tuoneet hallituspuolueille useita tiukennettuja asetusvaihtoehtoja, joista mikään ei ole sopinut vihreille, Leppä tviittasi .

Mikkosen mukaan verkkokalastuskieltoa tulisi pidentää nykyisestä saimaannorpan turvaksi ja tehdyt esitykset ovat olleet riittämättömiä.

Kalastusrajoitusten pituus auki

Valtioneuvostossa on keskusteltu kalastusrajoituksista, mutta niiden pituudesta ei ole vielä löytynyt yhteisymmärrystä. Verkkokalastus on tähän asti ollut kokonaan kiellettyä Saimaan kalastusrajoitusalueella 15.4.–30.6. muuten, paitsi alle 22 millimetrin solmuvälin muikkuverkoilla. Lausunnoilla olleessa asetusluonnoksessa rajoitusaika säilyi ennallaan. Sen sijaan rajoitusalueeseen ehdotettiin 243 neliökilometrin lisäystä niin, että se olisi jatkossa 2 800 neliökilometriä. Asetusluonnosta kannatti yli 80 prosenttia lausunnon antajista, kertoo maa- ja metsätalousministeriö.

– Haluamme tukea saimaannorpan kannan kasvua ja säilyttää tämän harvinaisen lajin osana Suomen luontoa. Samalla on tärkeää muistaa, että Saimaa on merkittävimpiä järvialueita Suomen kalastukselle, toteaa ministeri Leppä ministeriön tiedotteessa.

– Vetoan nyt kaikkiin Saimaan asukkaisiin, mökkiläisiin ja kalastajiin, että he jättävät verkot naulaan 15.4. alkaen ja turvaavat näin saimaannorpan suojelun, Leppä lisää.

Maa- ja metsätalousministeriö ilmoittaa olevansa yhteydessä ely-keskuksen kanssa ja selvittää, miten saimaannorpan suojelu varmistetaan parhaiten, vaikka valtioneuvoston asetusta ei ole vielä saatu voimaan.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut