Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Väkivaltaiset mellakat jatkuvat Pohjois-Irlannissa – poliisia kohti heitettiin polttopulloja

Poliisi on käyttänyt vesitykkejä protestoijia vastaan. AFP / LEHTIKUVA

Milja Rämö / STT

Pohjois-Irlannin pääkaupungissa Belfastissa väkivaltaisuudet jatkuivat myöhään torstaina. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC .

Poliisi on käyttänyt vesitykkejä protestoijia vastaan. BBC:n mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta kuuteen vuoteen, kun poliisi käyttänyt vesitykkiä väkivaltaisuuksien tukahduttamiseen. Mellakoitsijat olivat heittäneet poliisia kohti polttopulloja, ilotulitteita ja kiviä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan mellakkapoliisit yrittivät nationalistien puolella estää väkijoukkoja liikkumista kohti brittimielisten unionistien alueita. BBC:n mukaan mellakoita on molemmin puolin jakautunutta kaupunkia.

BBC:n mukaan joukot mellakoivat nyt niin nationalistien ja unionistien keskuudessa. Väkivaltaisuudet alkoivat viime viikolla.

Britannian ja Irlannin pääministerit ovat aiemmin tuominneet tuoreet väkivaltaisuudet.

BBC kirjoittaa, että Pohjois-Irlannissa pääpuolueet ovat myös tuominneet väkivaltaisuudet, mutta puolueet eivät jaa käsitystä mellakoiden syistä.

Unionistijohtajien mukaan väkivaltaisuudet liittyvät Britannian ja Euroopan unionin brexit-sopimuksen Pohjois-Irlantia koskevaan pöytäkirjaan. Sen myötä Pohjois-Irlanti pysyy osana EU:n sisämarkkinoita esimerkiksi tullien osalta. BBC:n mukaan unionistit näkevät, että protokolla uhkaa Pohjois-Irlannin asemaa osana Britanniaa.

Pohjois-Irlannissa pitkään jatkunut konflikti saatiin päättymään vuoden 1998 rauhansopimuksella. Sitä edeltäneen 30 vuoden aikana alueella menetti väkivaltaisuuksissa henkensä noin 3 500 ihmistä.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut