Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Arkkitehtuuri- ja designmuseolle yksityistä rahoitusta ainakin 24 miljoonaa euroa – Jane ja Aatos Erkon säätiöltä 20 miljoonaa

Pormestari Jan Vapaavuori ja hankejohtaja Kaarina Gould kertoivat Helsingin Eteläsatamaan kaavaillun uuden museon tilanteesta. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle on kerätty yksityistä rahoitusta tähän mennessä ainakin 24 miljoonaa euroa, kertoo Helsingin kaupunki.

Jane ja Aatos Erkon säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden ovat ehdollisesti sitoutuneet Helsinkiin suunnitellun arkkitehtuuri- ja designmuseon pääomittamiseen yhteensä vähintään 24 miljoonalla eurolla.

Osuudesta 20 miljoonaa myöntää Jane ja Aatos Erkon säätiö. Säätiön avustus on suurin Suomessa koskaan kulttuurille tehty yksityinen lahjoitus.

Svenska kulturfonden on tehnyt ehdollisen päätöksen kahden miljoonan euron pääomituksesta. Lisäksi Suomen Kulttuurirahasto on alustavasti mukana vähintään kahdella miljoonalla eurolla.

Kokonaisuus on Suomen oloissa poikkeuksellisen merkittävä, Helsingin kaupunki kertoo.

Vuonna 2023 lopullinen päätös museon toteuttamisesta

Museo on suunnitteilla Helsingin Eteläsatamaan. Sitä varten suunnitellaan perustettavan tämän vuoden aikana museosäätiö, jolle kerätään vähintään 150 miljoonan euron pääoma. Tästä valtio ja Helsingin kaupunki maksavat kumpainenkin 60 miljoonaa euroa, ja vähintään 30 miljoonaa euroa kerätään yksityisiltä tahoilta.

Säätiön hallintaan siirtyisivät Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon säätiöiden kokoelmat. Säätiö hallinnoisi myös uuden museon pääomaa, jonka tuotoilla toimintaa rahoitettaisiin.

Maaliskuussa opetus- ja kulttuuriministeriö ja Helsingin kaupunki asettivat ohjausryhmän, jonka tehtävänä on museon perustamisen valmistelu ja ohjaaminen. Ohjausryhmän puheenjohtaja on Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen, ja hankkeen johtajana aloittaa toukokuussa Kaarina Gould.

Hankkeen valmistelun arvioidaan kestävän vuoden 2023 loppuun, jolloin tehdään lopulliset päätökset hankkeen toteuttamisesta. Museon toteuttamisesta Eteläsatamaan on tarkoitus järjestää erillinen arkkitehtuurikilpailu.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut