Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Orpon viesti hallitukselle exit-suunnitelmasta: Lisää konkretiaa ja kunnianhimoa

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo perää hallitukselta lisää konkretiaa ja kunnianhimoa koronarajoitusten purkamista koskevaan exit-suunnitelmaan.

Orpo pitää hyvänä, että suunnitelmaa tehdään. Se ei kuitenkaan ole vielä valmis.

– Ensiarvio on se, että tämä on vielä kunnianhimoton ja siitä puuttuu työvälineitä, Orpo sanoi alkuiltapäivästä Säätytalolta poistuessaan.

Eduskuntapuolueet olivat aamupäivästä alkaen koolla Säätytalolla käsittelemässä hallituksen suunnitelmaluonnosta rajoitusten asteittaiseksi purkamiseksi.

Jo Säätytalolle saapuessaan Orpo sanoi odottavansa hallitukselta exit-suunnitelmaa koskevan tavoiteaikataulun lisäksi turvallisia välineitä, joilla Suomi voidaan avata. Ilman turvallisuutta tuovia välineitä avaaminen ei ole hänen mukaansa mahdollista.

Orpo nosti esille muun muassa pikatestien käytön, maskipakon sekä rokotuspassin.

– Minusta hallituksen pitäisi pistää todella paljon paukkuja siihen, että kotimainen rokotepassi saataisiin niin nopeasti kuin mahdollista ja sitten lähdettäisiin miettimään nyt samaan aikaan sen hyödyntämistä. Se olisi sellainen työväline, jolla saataisiin ravintoloita auki ja tapahtumatuottajille töitä ja meidän seniorimme, jotka ovat saaneet jo rokotteen, voisivat käydä museossa ja teatterissa, Orpo sanoi tapaamisen jälkeen.

Orpon mukaan koronatilanne on edelleen vaikea ja käytössä olevista rajoitustoimista täytyy pitää kiinni.

– Tautitilannetta ei pidä väheksyä tällä hetkellä, vaikka aurinko paistaa ja mennään kohti kesää ja tilanne näyttää paremmalta.

Räsänen nosti tikunnokkaan hallituksen viestinnän

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kaipaa hallitukselta selkeää viestintää. Räsäsen mukaan viestintä on ollut ongelma koko koronaepidemian ajan. Ristiriitaisuutta on hänen mielestään nähtävissä myös koronarajoitusten purkamista koskevassa exit-suunnitelmassa.

– Samanaikaisesti puhutaan (yhteiskunnan) avautumisesta ja suunnitellaan maskilakia ja mahdollisesti yksityistilaisuuksien rajoituksia, Räsänen sanoi alkuiltapäivästä Säätytalolta lähtiessään.

Räsänen kertoi suhtautuvansa itse kriittisesti siihen, että vallitsevassa koronatilanteessa lähdettäisiin rajoittamaan esimerkiksi kotirauhan piiriin lukeutuvia tapaamisia. Räsänen ei ylipäätään kaipaa ankaria sanktioituja kieltoja lisää.

Räsänen sanoi tehneensä hallituksen ja opposition tapaamisessa Säätytalolla maskilakiin liittyvän konkreettisen ehdotuksen. Ajatuksena oli, että lakiin ei liitettäisi rangaistusta. Mallia voisi ottaa pyöräilykypärän käyttöä koskevasta sääntelystä.

– Poliisi ei silloin jakaisi sakkolappuja vaan mieluummin maskeja sellaisille ihmisille, joilla niitä ei ole, Räsänen sanoi.

Räsänen kertoi suhtautuvansa myönteisesti koronarajoituksia koskevaan exit-suunnitelmaan, jota käytiin Säätalolla huolellisesti läpi.

– Kyllähän tämä sellaista keväistä toiveikkuutta herättää, hän kertoi.

Räsänen ei pidä hallituksen exit-suunnitelmaa tautitilanteeseen nähden ennenaikaisena. Tilanteessa on nähtävissä hänen mielestään käänne parempaan. Noin miljoona ihmistä on rokotettu vähintään kerran, normaalista kausivaihtelusta saadaan apua ja positiivisia merkkejä on selvästi ilmassa.

– Kansalaisten perusvapauksien sekä yritysten ja Suomen nousun kannalta on tärkeää, että saamme selkeästi aikataulutetun exit-suunnitelman, hän tähdensi.

Tavio: Lisärajoitukset ja yhteiskunnan avaaminen samaan aikaan antaisi sekavan signaalin

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mielestä koronarajoituksia ei ole syytä lisätä, jos samaan aikaan ollaan siirtymässä kohti yhteiskunnan avaamista.

– Jos exit-strategian suunnitelma pitää paikkansa ja kesää kohti pystytään luopumaan rajoituksista, olisi hyvin epäjohdonmukaista, jos samanaikaisesti tuotaisiin uusia rajoituksia, Tavio sanoo.

Hänen mukaansa tällainen toiminta antaisi aika sekavan signaalin.

Tavio kommentoi asiaa Säätytalolla, jossa kaikki eduskuntapuolueet olivat koolla käsittelemässä hallituksen suunnitelmaluonnosta koronarajoitusten asteittaiseksi purkamiseksi.

Tavio viittasi lisärajoituksilla tietoihin, jotka koskevat esimerkiksi tiettyjen liikkeiden sulkemista.

– Julkisuudessa olleiden tietojen valossa olen siinä käsityksessä, että hallitus on valmistellut jopa tätä liikkeiden sulkua tai liiketilojen sulkemista.

Tavion mukaan perussuomalaiset katsoo, että ruokaravintoloiden rajoituksista tulisi pikimmiten luopua eli viimeistään 18. tätä kuuta, jolloin nykyinen ravintoloiden täyssulun toinen kolmen viikon jakso päättyy.

Kaiken kaikkiaan Tavio suhtautui hallituksen exit-suunnitelmaan myötämielisesti.

– Se oli ihan ok, hän totesi toimittajille.