Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kokoomus julkisti omat linjauksensa koronakriisin selättämiseksi – "tarvitaan selkeä suunnitelma tavoitteellisilla päivämäärillä"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Arkistokuva. RONI LEHTI / LEHTIKUVA

Susanna Jääskeläinen / STT

Oppositiopuolue kokoomuksen mukaan Suomi tarvitsee nyt selkeän suunnitelman koronakriisin nujertamiseksi ja yhteiskunnan uudelleen avaamiseksi. Puolueen mukaan massarokotuksiin, rajoitusten purkamiseen ja yhteiskunnan avaamiseen on varauduttava, vaikka näkymä onkin osin sumea.

Kokoomus esitteli omat linjauksensa asiasta tiedotustilaisuudessa tiistaina.

– Uskon ja toivon antaminen selkeällä suunnitelmalla, tavoitteellisilla päivämäärillä – sillä on nyt suuri tilaus, puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi.

Puolue harkitsisi muun muassa koronan pikatestien hankkimista ja laajamittaista jakelua pahimmille epidemia-alueille, jotta myös oireettomat taudinkantajat löydettäisiin mahdollisimman hyvin.

Kokoomus kiirehtisi myös kansallisen digitaalisen rokotetodistuksen valmistelua, koska siitä voi puolueen mukaan olla merkittävää hyötyä välineenä yhteiskunnan vaiheittaisessa avaamisessa. Kun riskiryhmät ja riittävä osa muusta väestöstä on rokotettu, voitaisiin harkita yhteiskunnan vaiheittaista avaamista esimerkiksi ravintola-, kirjasto-, museo- ja muussa toiminnassa rokotustodistuksen omaaville henkilöille.

Kokoomuksen mukaan hallituksen pitäisi asettaa myös tavoitteellinen päivämäärä sille, milloin kaikki halukkaat aikuiset on saatu rokotettua ennakoitavuuden lisäämiseksi.

Hallitukselle moitteita salailusta ja kokonaiskuvan puuttumisesta

Orpon mukaan hallitukselta puuttuu kokonaiskuva koronan hoitamisesta.

– Työntekijöiden ja yritysten pitkään jatkunut epävarmuus, jäissä oleva kulttuuri- ja tapahtuma-ala, lasten ja nuorten hyvinvointi ja yleinen väsymys koronaan ovat yhtälö, joka huutaa vastauksia, Orpo sanoi.

Kokoomus moittii hallitusta myös avoimuuden puutteesta koronatoimia koskevassa valmistelussa, muun muassa päätöstä salata liikkumisrajoitusten valmistelua koskevat asiakirjat. Avoimuus pitää Orpon mukaan yllä luottamusta.

– Tämä on meidän kaikkien suomalaisten yhteinen kriisi, suomalaiset käyvät erittäin laajaa kansalaiskeskustelua. Ja mitä enemmän ja mitä avoimempaa tietoa olisi, sitä paremmaksi se olisi tälle kokonaisuudelle.

Hallitus on kertonut valmistelevansa niin sanottua exit-strategiaa parhaillaan ja esittelevänsä sitä oppositiopuolueille pääsiäisen jälkeen.

Kommentoi

Mainos: Nikotiinipussit.com

Nikotiinikorvaushoito-tuotteiden suosio Suomessa kasvaa

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut