Pohjois-Korea testasi torstaina ohjuksiaan vain neljä päivää edellisen laukaisun jälkeen

Pohjois-Korea laukaisi aikaisin torstaina kaksi ohjusta vain neljä päivää edellisen ohjustestin jälkeen. Asiasta kertoi Etelä-Korean puolustushaarakomentajien neuvosto (JCS), jonka mukaan kaksi lyhyen kantaman ohjusta oli laukaistu Etelä-Hamgyongin maakunnasta.

JCS:n mukaan ohjukset lensivät 450 kilometrin matkan ja kävivät enimmillään 60 kilometrin korkeudessa. Ohjukset laskeutuivat Japaninmereen. Japanin mukaan ohjukset laskeutuivat saarivaltion talousalueen ulkopuolisille vesille.

Toisin kuin Etelä-Korean puolustushaarakomentajien neuvosto Japanin pääministeri Yoshihide Suga vakuutti Pohjois-Korean laukaisseen kaksi ballistista ohjusta. Suga kertoi toimittajille, että edellisestä vastaavasta tapauksesta on mennyt vuosi.

– Tämä uhkaa maamme sekä alueen rauhaa ja turvallisuutta. Lisäksi se on rikkomus YK:n päätöslauselmaa vastaan, hän jatkoi.

Pohjois-Korealta on kielletty ballististen ohjusten tehtailu YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman nojalla. Lisäksi Pohjois-Korealle on asetettu useita kansainvälisiä pakotteita maan aseohjelmien vuoksi.

Nykyisen johtajan aikana Pohjois-Korean aseohjelmat ovat laajenneet nopeasti. Maalla on hallussaan ohjuksia, joiden kantomatka ulottuu Yhdysvaltoihin asti.

Etelä-Korean kansallisen turvallisuuden neuvosto ilmaisi torstaina järjestetyn hätäkokouksensa jälkeen neuvoston olevan syvästi huolissaan tuoreen ohjuslaukaisun vuoksi.

Jo toinen Bidenin presidenttikauden aikainen ohjustesti

Pohjois-Korean ohjustesti on jo toinen lyhyen ajan sisään. Tiistaina Yhdysvaltain hallinnon virkamiehet kertoivat Pohjois-Korean laukaisseen paria päivää aiemmin kaksi lyhyen matkan ohjusta.

Sunnuntain ohjustesti tehtiin vain päiviä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin vierailivat Japanissa ja Etelä-Koreassa. Ohjustesti oli myös ensimmäinen sen jälkeen, kun Joe Biden nousi Yhdysvaltain presidentiksi.

Biden on kommentoinut asiaa toteamalla, että Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan kyse on Pohjois-Korealle normaalista toiminnasta.

Toimittajille asiaa kommentoineen Yhdysvaltain hallinnon korkea-arvoisen virkamiehen mukaan ohjustesti oli Pohjois-Korean provokaatioiden pienemmästä päästä. Hänen mukaansa kyseessä ei ollut esimerkiksi ydinohjustesti tai mannertenvälisen ballistisen ohjuksen laukaisu.

Pohjois-Korea on pitkään käyttänyt ohjustestejä provokaatioina edistääkseen omia tavoitteitaan.

Pohjois-Korea pitää mykkäkoulua

Bidenin kauden ensimmäisten kuukausien aikana Pohjois-Korea on pitänyt Yhdysvaltojen suuntaan pitkälti mykkäkoulua. Maa on myös kertonut aikovansa jatkossakin sivuuttaa Yhdysvaltain viestintäpyrkimykset.

Tasan viikko sitten Pohjois-Korean varaulkoministeri kertoi, ettei maiden välillä voi olla dialogia ellei Yhdysvallat peru vihamielistä Pohjois-Korea-politiikkaansa. Hänen mukaansa Yhdysvalloista on kuulunut hallinnonvaihdoksen jälkeen vain "huhuja Pohjois-Korean uhkasta" ja "huutelua täydellisestä ydinaseista riisunnasta".

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja oli kertonut tätä ennen, että Valkoinen talo on yrittänyt helmikuun puolivälistä alkaen tavoittaa Pohjois-Korean hallintoa "lukuisten kanavien kautta" ilman vastausta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut