Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyörätuolia käyttänyt mies ei voinut osallistua Turun Sanomien järjestämään kirjaklubiin – syyttäjä vaatii päätoimittajalle sakkorangaistusta syrjinnästä

Pyörätuolissa ollut mies joutui syyttäjän mukaan syrjityksi, kun hän ei voinut tilan esteellisyyden takia osallistua Turussa järjestettyyn kirjaklubiin. Syyttäjän mukaan järjestäjä asetti miehen muiden osallistujien kanssa eriarvoiseen asemaan vammaisuuden perusteella.

Kyse oli Turun Sanomien helmi-toukokuussa 2018 järjestämistä haastattelu- ja keskustelutilaisuuksista. Tapahtumat järjestettiin ravintolassa, jonka sisäänkäynnissä oli portaat. Syyttäjä vaatii kirjaklubin järjestämisestä vastanneelle Turun Sanomien päätoimittaja Kari Vainiolle sakkorangaistusta syrjinnästä.

Syyttäjä pitää syrjintää tahallisena. Vainio oli syyttäjän mukaan ennen tapahtumia tullut tietoiseksi tilanteesta, mutta ei ollut ryhtynyt riittäviin toimiin, jotta tilaisuus olisi esteetön. Syytteen mukaan pyörätuolissa ollut mies oli aiemmin joutunut jäämään pois samassa tilassa järjestetystä tapahtumasta tilan esteellisyyden takia.

Vainio kertoo STT:lle kiistävänsä syytteen.

– Olen kiistänyt syyllistyneeni rikokseen, mutta kun tuomiota ei ole annettu, en halua asiaa enempää kommentoida.

Vainion mukaan asiassa saattaa olla kyse eräänlaisesta ennakkotapauksesta.

– Linjataan, onko mahdollista kaikissa toimissa joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen tai korvausvastuuseen, kun toimintaa harjoitetaan esteellisissä tiloissa. Tekisi mieli kysyä, miten käy pienimuotoisten kulttuuritapahtumien. Uskaltaako kukaan enää sellaisia järjestää?

Asian käsittely alkoi torstaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Lautakunta: Kulttuurielämään osallistuminen kuuluu myös vammaiselle

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi maaliskuussa 2019, että Turun Sanomat syrji miestä. Lehdellä oli lautakunnan mukaan tilaisuus muuttaa menettelyään, mutta se ei sitä tehnyt. Lautakunta totesi, että avoimeen yhteiskunnalliseen kulttuurielämään osallistuminen kuuluu myös vammaiselle.

Klubia alettiin sittemmin järjestää esteettömissä tiloissa Turun kaupunginteatterissa.

Päätoimittaja Vainio sanoi lautakunnan päätöksen tiimoilta STT:lle, että Turun Sanomat suhtautuu asiaan vakavasti.

– Emme ole ymmärtäneet tilannetta. Kun tilanne tuli siellä vastaan, uskoimme, että olisimme ottaneet asian huomioon. Olemme siirtäneet tilaisuudet Turun kaupunginteatteriin, joka on esteetön. Kun vaihdoimme tilan, selvitimme toki etukäteen esteettömyyskysymykset, Vainio sanoi STT:lle maaliskuussa 2019.

Mediayhtiön lautakunnalle toimittaman vastauksen mukaan tilojen esteellisyys ei tullut esille, kun tilaisuuksista sovittiin syksyllä 2017. Yhtiö myös sanoo olleensa ravintolaan yhteydessä heti, kun lautakunnalle tehtiin ensimmäinen valitus tammikuussa 2018.